Eláruljuk, mi történik, ha citromsavval turbózzuk fel a citromos sütinket

Citromos cupcake
Garantáljuk, hogy az első harapás után megértjük, miért is érdemes mindig kéznél tartani a citromsavat.
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Ahogy melegszik az idő, egyre többen kivánjuk a fanyar ízeket, a citrusos sütemények kedvelői pontosan pedig tudják, hogy néha kevésnek bizonyul a citrom és a lime a vágyott ízvilág eléréséhez: az igazán ízletes desszertek elkészítéséhez citromsavra van szükség. Aki eddig csak szörpök és teák ízesítésére használta a citromsavat, annak itt az idő felfedezni a házi sütemények adalékanyagaként is. Mutatjuk, hogyan, ráadásul cikkünk végén hozunk egy finom receptet is.
Vágólapra másolva!

A citromsav a természetben sok helyen megtalálható, leginkább a citrusfélékben, a citromlének például 5-8 százaléka citromsav.

 A por alakú, mesterségesen előállított citromsav 100%-ban természetes anyag, ugyanaz a vegyület, mint a citrusból kivonatolt. 

Nincs káros mellékhatása, és a WHO is ajánlja a fogyasztását. Ez egy élelmiszeripari adalékanyag, aminek a kódneve E330 és talán az összes közül ez az egyik legveszélytelenebb. Leggyakrabban kukoricakeményítőből, kukoricacsíra-likőrből (ami ipari melléktermék), melaszból (szintén ipari melléktermék), vagy más, nagy cukortartalmú, olcsó növényi anyagból állítják elő. A citromsav nagyon sok készen kapható, feldolgozott élelmiszerben megtalálható, hiszen remek ízfokozó. 

Használjuk bátran otthon is: markánsabbá, karakteresebbé teszi az ételek ízét!

 Bármilyen étel vagy ital enyhe savanyítására alkalmas, jól helyettesíti az ecetet vagy citromlevet, vagy fokozza azok hatását. Sütemények készítésekor keverhetjük a tésztába, a töltelékbe vagy akár a mázba is.

Citromos cupcake recept

Hozzávalók (1 csésze = 2 dl):

A tésztához:

  • 1 és 1/4 csésze cukor
  • 1,5 csésze liszt
  • 1,5 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0,5 tk só
  • 2 tojás
  • 3/4 csésze tej
  • 0,5 csésze olaj
  • 0,5 csésze tejföl
  • 1 citrom héja

A citromos krémhez:

  • 0,5 csésze olvasztott vaj
  • 4 és 1/2 csésze cukor
  • 2 ek tej
  • 1 tk citromsav
  • 2 citrom héja
  • 1 csepp sárga ételfesték (elhagyható)
Citromos cupcake
Garantáljuk, hogy az első harapás után megértjük, miért is érdemes mindig kéznél tartani a citromsavat.
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A muffinsütőt kibéleljük papírkapszlikkal.
  2. Összekeverjük a cukrot, a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. 
  3. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, az olajat és tejfölt. Belereszeljük a citromhéját. 
  4. A tésztát a kapszlikba töltjük, és kb. 16-18 perc alatt megsütjük a muffinokat. 
  5. Félretesszük, hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. Elkészítjük a cukormázat: a lágy vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot és a tejet. Végül beleszórjuk a citromsavat és a citromhéjat.
  7. Habzsákból a kihűlt muffinokra nyomjuk a citromos krémet. Citromhéjjal díszítjük.

Ha más ínycsiklandó receptekre is kíváncsi, akkor keresse fel a Mindmegette oldalát!