Most tényleg nő a Windows 11 gépigénye

windows 11 tablet táblagép laptop notebook microsoft surface
Fotó: Surface / Unsplash
Vágólapra másolva!
Az idei főverziója már nem fog elindulni a túlságosan vén hardvereken.
Vágólapra másolva!

Csúnya meglepetést okozott 2021 nyarának végén a Windows 11 rendszerigényének bejelentésekor a Microsoft. Az operációs rendszer hiába tölthető le ingyenes frissítésként a Windows 10-et futtató számítógépekre, biztonsági okokból a Microsoft nyolcadik generációs Intel Core vagy AMD Ryzen 2000 szériás processzort írt elő minimumként, azaz körülbelül 2018-tól kezdve piacra került központi egységet követel. Emiatt a terjedése is megállt, régóta képtelen piaci részesedést elhódítani a Windows 10-től, miközben az elődjének másfél év múlva megszűnik az ingyenes támogatása.

Az elméleti síkon előírt rendszerigény ellenére a Windows 11 eddig gond nélkül használhatónak bizonyult szinte mindegyik olyan PC-n, amely alkalmas a Windows 10 futtatására. A processzorral és egyéb új követelményekkel kapcsolatos ellenőrzések minimális trükközéssel kikapcsolhatóak a Windows 11 telepítőkészletében, így vannak olyanok, akik hivatalosan nem támogatott konfigurációkon használják a rendszert.

Most némileg változik majd a helyzet, a Windows 11 várhatóan az ősszel befutó idei főverziója (24H2) rengeteg régi processzoron válik használhatatlanná: ha telepíteni sikerül is, akkor a betöltés során újra fog indulgatni. Ennek oka, hogy a build 26080 előzetestől kezdve a rendszer ténylegesen megköveteli az SSE 4.2 utasításkészletet.

Ez csak az első generációs Intel Core i3/i5/i7 központi egységektől, továbbá a 2011-es AMD Bulldozer architektúrás processzoroktól kezdve (FX-széria) érhető el.

A változás gyakorlati jelentősége csekély, hiszen az SSE 4.2-t még nem támogató processzorok már rég kifogytak annyira a szuszból, hogy egyszerű internetezős számítógépek lelkének sem felelnek meg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!