Tölthető a hosszan támogatott Ubuntu 24.04

laptop notebook számítógép számítógépezés computer
Fotó: Fábio Lucas / Unsplash
Vágólapra másolva!
Öt éven keresztül kap frissítéseket az ingyenes Linux-disztribúció.
Vágólapra másolva!

Megjelent a világ egyik legszélesebb körben ismert Linux-disztribúciójának legújabb változata. Az Ubuntu 24.04 nagy előnye, hogy hosszan támogatott kiadásról (LTS) van szó, így öt éven át járnak hozzá biztonsági és funkcionális frissítések. Az Ubuntuból kétévente jön ilyen változat, a hathavonta befutó köztes verziókat csak kilenc hónapig tartja karban a fejlesztő Canonical, bár lehetőséget adnak az időközben befutott következő változatra való frissítésre.

Az Ubuntu 24.04 elsősorban azok számára látványos előrelépés, akik az előző hosszan támogatott változatról váltanak rá: frissült a benne elérhető összes szoftvercsomag, plusz a legújabb 6.8-as Linux rendszermag biztonsági és teljesítménybeli előrelépéseket hozott, támogatja a piacon kapható legújabb hardvereket. Az Ubuntu telepítőkészlete is csinosabb lett, elérhető benne a TPM-chipet használó teljes háttértártitkosítás, egyszerűbb dual-boot környezetet létrehozni a Windowszal.

A teljesen ingyen használható Ubuntu 24.04 telepítőkészlete a hivatalos webhelyről tölthető le, a hivatalos rendszerkövetelményeit a kétmagos és 2 GHz-es processzor, a 4 GB memória, továbbá a 25 GB szabad hely jelentik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!