Továbbra is rejtély a törpék titkos szigete

Vágólapra másolva!
Még mindig nem sikerült megfejtenie senkinek, hogy miképp került temérdek kerti törpe egy kis sziklás Skót szigetre. Sőt, sokan azt állítják, hogy évről-évre egyre több törpét látni a szigeten.
Vágólapra másolva!

A „Gnome Island” egy titokzatos sziget Skóciában, amelyet kerti törpék borítanak, de senki sem tudja, hogyan és miért. A gnómok Swallow Craigben laknak, egy sziklában, közvetlenül az Inchcolm-sziget mellett Firth of Forthban, ahol először 2010-ben láttak törpéket – számolt be a Daily Star.

Mivel a gnómok száma folyamatosan növekszik, így a sziget az "Inchgnome Island" becenevet kapta.

Scott Aston, a Maid of the Forth kapitánya naponta akár 100 turistát is szállít a szigetre. Azt mondja, a látogatókat mindig szórakoztatja a látvány.

"Egy történet szerint ezek a gnómok a sötétség leple alatt megszöktek egy kertészeti központból – mondta. „Szabadságra mentek, és átszöktek Inchgnome-ba, ahol saját kolóniát alapítottak – mesélte a férfi a helyi legendát.

Egy másik verzió szerint a törpék hajótörést szenvedtek, és azóta a szigeten rekedtek, immár 14 éve.

Állandóan azt halljuk, hogy az emberek a hajón megkérdezik: Ez egy gnóm? aztán meglátják a táblát, amelyen az áll, hogy Inchgnome, és nevetni kezdenek.

 

image

Scott 18 éve szervez városnéző körutakat Forth-on, húsvéttól októberig napi rendszerességgel. Az évek során megfigyelte a gnómpopuláció rejtélyes növekedését minden télen, de bevallja, fogalma sincs, hogyan.

Senki sem tudja, hogyan kerültek oda, és senki sem tudja, miért vannak ott, de úgy tűnik, minden télen elszaporodnak! 

– mondta.

A 18. században léteztek hivatásos kerti törpék is. Esetleg esti fogadások alkalmával - sőt, akár a hétköznapokban is - élő, lélegző, tevékenykedő kerti törpeként funkcionálhatott a kastélyparkban. Mint ahogy azt korábban megírtuk, az 1700-as években nem kerti törpének hívták a kertek és a birtok lugasait élő díszként belakó munkavállalókat. Ám van olyan vélekedés, ami szerint a mintegy 100 éven át létező munkakör vezetett később a néha giccses, néha bizarr kerti törpefigurák iparának kialakulásához. Az élő kerti díszek évente 400-600 fontot is kaphattak szolgáltatásaikért.