Toldozgatás-foldozgatás jellemzi az új adótörvényeket - Zara László a Társalgóban

Vágólapra másolva!
Az [origo] Társalgójának a vendége ezúttal az Adótanácsadók Egyesületének elnöke, Zara László volt, aki főleg a jövőre bevezetendő egyszerűsített vállalkozási adóval kapcsolatos kérdésekre válaszolt. A szakember mindezek mellett elmondta a véleményét az adótörvények módosításáról és egy kérdés kapcsán azt is elárulta, hogy 50-100 évre teszi, mire kialakulhat a tisztességes közpénzfelhasználás.
Vágólapra másolva!

Amit az egyszerűsített vállalkozási adóról tudni érdemes

Ön szerint kinek éri meg az evát választani? (karolybacsi)

Zara László: Erre válaszolni nem lehet, mindenkinek saját magának kell megnézni a tevékenységét, kiadás-bevétel viszonyait, nagyon elnagyoltan annyit lehet mondani, hogy ha a kiadás-bevétel aránya a 70 százalékot nem haladja meg, akkor valószínűleg érdemes foglalkozni az evával.

Valóban boldogulnak könyvelő nélkül is az evát választók? (valalkozo_szell)

Zara László: Nem nagyon fog menni könyvelő nélkül, legfeljebb egy-két egyéni vállalkozónak, akinek kevés bevétele van és nincs alkalmazottja.

Tehát fizetni kell a könyvelőt ezentúl is... (valalkozo_szell)

Zara László: Igen, ez azt jelenti. Legfeljebb arra lehet számítani, hogy kisebb mértékű könyvelői munkacsökkenés miatt talán a könyvelő nem emeli annyira a díját.

Az evát választók hogyan készítenek majd mérleget? Van e bármiféle könnyítés, gondolva itt a kintlévőségekre, tárgyi eszközökre? (nakopenda)

Zara László: A bevételi nyilvántartást vezető betéti társaságok és egyéni vállalkozóknak nincs ilyen kötelezettségük, az összes többi pedig a kettős könyvvitel szabályai szerint készít.

Mennyiben szigorodott az eva szabályozása az eredeti tervhez képest? (karolybacsi)

Zara László: A szigorítás annyi, hogy akinek nem volt az elmúlt két évben legalább egy forint bevétele évente, az nem választhatja az evát, valamint azok a társaságok sem, ahol 50 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedést szereztek ugyancsak az elmúlt két évben.

Fél füllel hallottam csak, hogy akik az evát választják azoknak a 2002 szeptember 30 után beszerzett tárgyi eszközök áfáját csak arányosítva igényelhetik vissza. Igaz ez, és ha igen, akkor milyen alapon kell megosztani? (nakopenda)

Zara László: A hír igaz. Aki tárgyi eszközt szerzett be szeptember 30. után és az áfáját visszaigényelte, annak jan. 20-ig a négyötöd részét vissza kell fizetnie, ha ez ingatlan volt, akkor a kilenctized részét.

Tudna egy-két praktikát javasolni a házipénztárban maradt összeg apasztására? (karolybacsi)

Zara László: A praktika abban állt addig míg ezt az előbbi áfavisszafizetési szigorítással komolyabban nem foglalkozott senki sem, hogy tárgyi eszközt kell vásárolni, bármit ami a tevékenységhez szükséges, s akkor ez csökkenteni fogja az ún. házipénztárban maradó összeg utáni adókötelezettséget.

A kereskedők elenyésző része veheti igénybe az evát. Nem kellett volna az ő számukra magasabb határt szabni? (dula)

Zara László: Az érdekképviseleteik ezt nagyon szolgalmazták, de a PM ellenállt. Az általányadózásnál tették lehetővé, hogy a jelenlegi 18millió forintról 21-ra emelt bevételnél válasszák az általányadót.

Az eva milyen adófajtákat fog egyesíteni? (wwstop)

Zara László: A társasági adó 18 százalékát, a cégautóadót és a vállalkozási osztalékadót.

Mi az amit a 15 százalék felett még fizetni kell (adó , TB)? (wwstop)

Zara László: Az összes olyan adót fizetni kell, ami eddig is volt, és ugyancsak van tb-járulékfizetési kötelezettség, amibe a társaságok esetében nincs változás. Az egyéni vállalkozóknál pedig a főfoglalkozásúak után legalább a minimálbér után meg kell fizetni, a nem főfoglalkozásúak esetében pedig az eva bevételéhez kötött.

Én csak azt nem értem, hogy az eva elvileg a vállalkozók megsegítésére irányult.... (valalkozo_szell)

Zara László: Ez nem csak elvileg, hanem gyakorlatilag is, még akkor is, ha nem minden vállalkozást érint, de azért a vállalkozások 20 százaléka ha egy kicsit utánaszámol a jelenlegi adója és az eva szerinti adókötelezettsége alapján fizetendőknek, akkor valószínűleg látni fogja hogy itt kevesebb adót kell fizetnie. A segítség ennyiben áll, ami nem teljesen valósult meg, az az adminisztráció-csökkentés minden evát választóra.

Ezt elfogadom. De mégis, ez a 20 százalék nem éppen nagy szám. Ön mit módosítana, hogy több vállalkozás járjon jobban? (valalkozo_szell)

Zara László: Ötletem lenne módosításra (mondjuk az adókulcsokat csökkenteném, akkor biztos sokaknak lenne kedvező) csak azt is látni kellene, hogy ez egy bizonyos körnek lett meghirdetve, ráadásul 10 millió forintos határig. Ehhez képest 15 millió lett a vége, azon kívül meg ha az EU fele tartunk, a belépés előtt biztos hogy nem vállalta volna fel a politika a nagyobb mértékű csökkentést, mert akkor nem biztos hogy bekerülhetnénk.

Akkor ez az eva gyakorlatilag egy "bonyolított vállalakozási adó" ami elvesztette elsődleges célját? (valalkozo_szell)

Zara László: Hát ahhoz képest, hogy meghirdették, nyugodtan lehet ilyennek is hívni - egyébként nekem nagyon tetszik az elnevezés. Az adminisztrációk csökkentése csak az egyéni vállalkozóknál valósul meg az elképzeléseknek megfelelően, a betéti társaságoknál, akik bevételi nyilvántartást vezetnek, azoknál csak minimálisan csökken, az összes többinél pedig gyakorlatilag nincs változtatás az adminisztrációban.

Egy 5 milliós bevételű vállalkozásnak hány százalékot kell evával együtt kb. adó és járulékokként fizetni? (wwstop)

Zara László: Egyszer kell fizetni a 15 százalékát. Feltételezve hogy fővárosi, akkor fizetni kell a 2,5 mmillió forint 2 százalékát, és mondjuk még azt tételezzük hogy egyéni vállalkozó, akkor még az évi 600 ezer forint után 29+11,5 százalék tb-járulékot.

Mit tanácsol azoknak, akiknek van köztartozásuk? (valalkozo_szell)

Zara László: Ha evázni akarnak, akkor vagy fizessék meg a köztartozást, vagy holnap kezdjenek el egyezkedni az Apehhel egy fizetési halasztásról, és ennek az engedélyezésének a határozatnak a bejelentkezési időpontig legkésőbb dec. 20-ig meg kell lennie.

Adót csalni nem érdemes, legalábbis csak kis tételben nem...

Nem egy szokványos kérdés, de mi a legmagasabb büntetés egy adócsalásért ami kiszabható? (LORY_B)

Zara László : 8 év, ha nem minősített eset és csak nagyobb értékre elkövetett adócsalásról van szó, amelyhez nem kapcsolódik más bűncselekmény is.

Miért van az, hogy aki elsumákol pár százezret azt leültetik, aki meg milliárdokat ellop abból sztárt csinálnak? (informer)

Zara László: Rotschild is azt mondta, hogy az első egymillióról ne kérdezzék, hogy tettem szert rá. Tehát aki nagyban csinálja - miután már van miből befektetnie, az már kevésbé szúr szemet a hatóságoknak.

Hogyan működik a könyvelő cégeknél a téglatörvény? Tényleg jelentenek? (karolybacsi)

Zara László: Én úgy tudom, hogy ettől nagyon tartózkodnak a könyvelők, legalább is én nem tudok ilyen esetekről, bár az ORFK szerint a könyvelők is jelentgetnek.

Ön szerint meddig lehet még az adózók által befizetett pénzeket büntetlenül ellopni? (informer)

Zara László: Valószínűleg sose fog megszűnni, nálunk fejlettebb társadalmakban is van néha egy-egy botrány az állami intézmények pénzfelhasználásánál. Csökkenteni valószínűleg 50-100 év múlva már lehetséges lesz, bár lehet, hogy túl optimista vagyok.

Az áfatörvény változásairól

Az áfatörvény módosítása (a repiköltség áfája nem igényelhető vissza) tényleg tönkreteheti a vendéglátóipart? (karolybacsi)

Zara László: Nem tartok attól, hogy tönkreteszi a vendéglátóipart. Lehet, hogy nem lesz szimpatikus a válaszom, de a kisebb vendéglátósoknál nem volt jellemző a pénztárgép használata és gyanítom, hogy ebből adódóan a bevételeik egy része nem volt az adóbevallásban sem.

Ha teheti, mindenki céges telefonról intézi magánügyeit. A PM így szigorította a jogszabályt (csak az áfa 70 százaléka lesz visszaigényelhető). Ön szerint ez indokolt? (karolybacsi)

Zara László: Szerintem nem indokolt, mert amit alkalmaztak az a fűnyíró elv - mindenütt egyformára vágtak -, magánhasználat mindenütt volt meg lesz is, de lehetővé kellett volna tenni, hogy azok a vállalkozók, akik figyelik a magáncélú beszélgetéseket és megfizettetik a dolgozókkal, vagy ezután gondolkoztak ilyen megoldáson, lehetőséget kaptak volna a jövőben is erre.

Egyébként érdekes lenne megnézni, hogy akiket nem érint (az állami intézményeknél, minisztériumban dolgozóknál), azoknál vajon mennyi lehet a magáncélú telefon, és ha már a vállalkozásoknál így jártak el, esetleg ott is lehetne valamilyen költségvetési szigorító intézkedést hozni.

Az áfakulcsok átsorolása (kedvezményes kulcsból normálkulcsba) tekintetében a kormányzati tájékoztatóban az szerepel, hogy ebben "döntőrészt képvisel a leginkább adóalanyok között megjelenő raktározás, áruszállítás, a K+F, valamint az ügyvédi tevékenység, mely azonban levonható adóként az érintett körben jórészt megtérül." Valóban megtérül? Hogyan? (valalkozo_szell)

Zara László: Valóban növekszik, de meg nem térül. Különösen nem az ügyvédi tevékenységeknél, a fuvarozási és egyéb tevékenységeknél sem fog teljesen megtérülni, mert ugyanis megkerülésről csak akkor beszélhetnénk, ha az adott vállalkozás nem nyereségesen tevékenykedne.

Toldozgatás- foldozgatás jellemzi az új adótörvényeket is

Ön szerint mi a legfőbb problémája a kormány által benyújtott adótörvény-módosításoknak? (karolybacsi)

Zara László: Abban látom, hogy ott sem tettek átfogó módosításokat ahol lehetett volna, hanem gyakorlatilag a toldozgatás- foldozgatás jellemzi a mostani adótörvényeket is. Így biztos van benne sok olyan apró módosítás, aminek a hatását még nem mértük fel.

Ön szerint ki lesz a legrosszabb helyzetben a törvénymódosítások után? (valalkozo_szell)

Zara László: Úgy tűnik hogy azok a vállalkozók, akik az áfa szigorítás miatt magasabb áfa-kulcscsal végzik tevékenységüket, különösen ha ezt magánszemélyek felé teljesítik, nehezebben tudják érvényesíteni a magasabb áfatartalom miatti díjaikat.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Elfogadták az adó- és járulékmódosításokat
(2002. november 12.)

Társalgó