Puhult az eva - Burány Sándor a Társalgóban

Vágólapra másolva!
A törvényjavaslat szövegéhez képest enyhültek az eva választásának feltételei - mondta Burány Sándor, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára az [origo] Társalgójában pénteken. A politikus szerint a kormánynak egyelőre nincs pótköltségvetési kötelezettsége a magas hiány miatt, és a beszélgetésből kiderül: Burány sajnálja, hogy nincs rajta a leggazdagabb magyarok 100-as listáján. 
Vágólapra másolva!

Nincs pótköltségvetési kötelezettség

Tényleg egyetértenek a jegybanki inflációs céllal? Némileg nagyobb infláció növelné a költségvetés bevételeit és nem biztos, hogy a magyar gazdaság legnagyobb baja a magas pénzromlási ütem... (karolybacsi)

Burány Sándor: Közös inflációs célunk van a jegybankkal, és az alacsony infláció egyáltalán nem veszélyes. Az erőltetett infláció-csökkentés viszont káros lenne a növekedésre.

A négyéves ciklus során mennyivel kívánják mérsékelni az átlagos adóterhelést? (karolybacsi)

Burány Sándor: 2,5 százalékponttal. Ez mai áron évente 350 milliárd forinttal több pénzt hagy az embereknél.

Azt kérdezném, hogy a fizetéseket milyen jogon növelték így meg? A Fidesz nem merte ezt megtenni... (arek)

Burány Sándor: A közszférában a fizetéseket növelni nem merészség kérdése. A pedagógusok és a nővérek keresete pl. a béka feneke alatt volt.

Az információs társadalom fejlesztése egyike a kormányzat kiemelt céljainak. A pénzügyi tárca hogyan tud e cél teljesítéséhez hozzájárulni? (meso)

Burány Sándor: Úgy, hogy a költségvetésbe betervezzük az ehhez szükséges forrásokat, sőt az adótörvényekbe is beépítettünk néhány informatikával kapcsolatos kedvezményt.

Surányi nem sürgetné a valutauniós tagságot. Szerinte ez egyelőre hátrányos az uniósnál gyorsabban növekvő magyar gazdaságnak. Ön mit szól ehhez? (karolybacsi)

Burány Sándor: Nem a közös valuta lenne hátrányos, hanem a bevezetés feltételeinek idő előtti teljesítése. Ez ugyanis gátolná a gazdasági növekedést. Így többet veszíthetnénk, mint amennyit nyernénk a monetáris uniós tagsággal.

Úgy emlékszem, két éve a Fidesz-kormány is ugyanúgy növelte a büdzsé hiányát év végén, mint most Önök. Akkor ezt bírálták, most pedig megteszik... (karolybacsi)

Burány Sándor: Úgy látszik, mindig hagyunk egymásra valamilyen örökséget... :)

Miért kerülték el a pótköltségvetés benyújtását, ami törvényi kötelességük lett volna? Az MSZP a parlament és a törvényesség tekintélyének visszaállítását ígérte. (karolybacsi)

Burány Sándor: Jelen pillanatban nincs pótköltségvetési kötelezettség. A magas költségvetési hiány csak akkor válik ténnyé, ha az országgyűlés elfogadja azokat a kötelezettségeket, amelyek például az autópálya-építkezésekhez, a Budapest Aréna vagy a debreceni sportcsarnok építéséhez kapcsolódnak.

Nem baj, ha az alvó vállalkozás felébred

Milyen változások lesznek az adózásban jövőre? (sun333)

Burány Sándor: Csökken a személyi jövedelemadó és mérséklődnek a vállalkozások bérterhei. A kisvállalkozások választhatják az evát, mint új és várhatóan népszerű adófajtát. Az áfa-rendszeren belül elkezdődött az uniós jogharmonizáció. Az adóváltozások minden bizonnyal növelni fogják a beruházásokat.

Többek szerint jelentősen szigorodott az eva a kampányban ígértekhez képest. Miért? (karolybacsi)

Burány Sándor: Szerintem inkább puhult, mint szigorodott: 10 millióról 15 millióra emelkedett az éves árbevétel felső határa, lehet más vállalkozásban tulajdona az evát választó egyéni vállalkozónak és közvetlen hozzátartozóinak. A parlamentben a beterjesztetthez képes szigorúbb módosító indítványok is voltak: az egyik ilyen azt javasolta, hogy ne választhassa az az evát, akinek a múltban köztartozása volt. Mi végül is azt támogattuk, hogy ha megfizette a köztartozását, választhatja az evát, feltéve hogy nem róttak ki rá mulasztási bírságot. Egy másik módosító indítvány úgy kívánta kiszűrni az alvó vállalkozásokat, hogy kikötötte volna, hogy a választás előtti években legalább félmillió forint árbevételt kell produkálnia. Az elfogadott megoldás ezzel szemben az lett, hogy bármekkora árbevétel elérése esetén választható az eva. A szigorító szándék az adóelkerülés kizárására irányult.

Nem értem pontosan, mi volt a törvény célja, hiszen így azok is választhatják az evát, akiknek a vállalkozása - papíron - egészen kis árbevétellel működik, vagyis alvónak tekinthető... (tsox)

Burány Sándor: Nem baj, ha egy alvó vállalkozás felébred. Akkor legalább fizet adót. :)

Tervezik-e a kedvezményes lakáshitelek átalakítását úgy, hogy azok valóban kedvezményesek legyenek? (Pl. felvettem 10 milliót, mindent számlával igazolok, ebből 2 millió az áfa, amiből 400 ezer forintot térítenek vissza. Az állam tehát a 10 millióból 1,6 milliót adóként zsebre tesz - hol itt a tisztesség?) (zolizo)

Burány Sándor: Az áfát az állam akkor is zsebre teszi, ha nem ad kedvezményes kamatozású kölcsönt. Minden uniós országban meg kell fizetni az áfát, és nagyon kevés az ezzel kapcsolatos kedvezmény. Amit tehettünk, az a kedvezményes kamatozású hitel, és a szociálpolitikai támogatások lényeges emelése.

A kormány mindent megtett az elbocsátott IBM-dolgozókért

Nincs rendben ez az egész Magyarország. Semmi se gazdaságos, minden a külföldiek kezében van, mindent privatizáltak. Miért nem lehet minden állami kézben, hogy biztos legyen végre újra minden? (Komodo)

Burány Sándor: A szocializmusban minden állami kézben volt, mégsem működött. Sőt, akkor voltak csak igazán veszteségesek a nagyvállalatok.

Inkább a külföldieknek jövedelmezzenek? Bevezethetnék a merkantilizmust... (arek)

Burány Sándor: Igen, ha visszamennénk az időben párszáz évet....

Nem akarom provokálni, de azért furcsa, hogy az állam egyetlen bíráló szó nélkül hagyta az IBM székesfehérvári akcióját, miközben minden hülye látja, hogy a multi tisztességtelen módon csak az adókedvezmények kihasználásán fáradozik, tipikus fosztogatóként viselkedik. (zolizo)

Burány Sándor: Minden vállalkozás, kicsi és nagy, hazai és külföldi, szereti igénybe venni az adókedvezményeket. Sőt még a bérből és fizetésből élők is így vannak vele. A multik tevékenysége nem jótékonykodás, de éppen a székesfehérvári példa mutatja, hogy mekkora munkanélküliséggel kellene szembenéznünk, ha nem lennének itt a külföldi befektetők. Egyébként az összes adókedvezmény, amit a vállalkozások igénybe vesznek, mintegy 80 milliárd forint - ebből a külföldi részvételű gazdasági társaságok adókedvezménye nem egészen 30milliárd.

Még egyszer az IBM-ügyről: azért egy kormánynak - a mindenkori kormánynak - illene a nemzeti érdekeket is védeni, amibe beletartozik állampolgárainak védelme, ha kell, akár erkölcsi alapon! (zolizo)

Burány Sándor: Az érdekegyeztető tanács legutóbbi ülésén a munkavállalói oldal is elmerte, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtett az elbocsátottak védelmében. Önmagában az elbocsátásokat egy piacgazdaságban nem lehet megakadályozni, de lehet lépéseket tenni, hogy a távozóknak legyen új munkahelyük. Ebben az esetben is ez történt.

"Gratulálok Nagy Elek gyors karrierjéhez"

Mit szól a most közzétett 100 leggazdagabb magyar listájához? Meglepte az eredmény? (ballag)

Burány Sándor: Gratulálok Nagy Elek gyors karrierjéhez, és nagyon sajnálom, hogy nem vagyok rajta a listán. (Nagy Elek a Vegyépszer Rt. enök-vezérigazgatója volt - a szerk.)

Jó napot! Ön szerint milyen ember Csurka Istvan? (sun333)

Burány Sándor: Írónak és vendégnek egy restiben kiváló.

Ön tőzsdézik-e? Ha igen, miért, ha nem, akkor miért nem? Egyébként mibe szokta fektetni a pénzét? (meso)

Burány Sándor: Jelenleg nagyobb lakásra gyűjtök, így nincs befektetni való pénzem.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Szigorúbb lett a tervezettnél az eva - az Üzleti Negyed összeállítása

Korábban:

Várszegi Gábor a leggazdagabb magyar
(2002. november 15.)

Toldozgatás-foldozgatás jellemzi az új adótörvényeket - Zara László a Társalgóban
(2002. november 12.)