Szekeres Imre: Az új kihívásokhoz alakítják a sereget

Vágólapra másolva!
Csökken a hivatalnokok száma, viszont több lesz a szerződéses katona - mondta az [origo] Vendégszobájában Szekeres Imre honvédelmi miniszter, aki a hadsereg átalakításáról elárulta azt is, hogy már nincs szükség például tüzérségre, a hagyományos fegyvernemek fejlesztése helyett a missziós feladatokra és a víztisztításra koncentrálnak. Kiderült az is, hogy kevesebbet költ az ország a hadseregre, mint amennyit a NATO-nak ígértünk.
Vágólapra másolva!

Szekeres Imre: helló mindenkinek!

Következő lenne a kérdésem: miért építik le a katonaságot nálunk, amikor a környező országokban pont az ellenkezője történik ?! [Difizár]

15 ezer katona helyett 18 ezret szeretnék, a hivatalokat csökkentem.

Miért szeretné a létszámot növelni? NATO-előírás vagy más oka van? [Kréta]

Azért, mert így jobb képességű lesz a hadsereg, ma ugyanis az alakulatoknál a szükséges létszám 80%-a van, vagyis nincs feltöltve a létszám, másrészt meg néhány új alakulatra is szükség van, ahol az új technika, az új tudás megjelenik, hiszen változnak a kihívások, és ehhez a hadseregnek is fejlődnie kell, másrészt van egy csomó technikai újítás, ami új igényeket támaszt. Nem NATO-előírás tehát, hanem saját döntésünk. Oda kell ember, ahol feladat jelentkezik.

Mely "rangmagasságokban" fogja növelni az állomány létszámát? Legénységi, tiszthelyettesi vagy tiszti? [canton]

Természetesen a cél az, hogy a legénységi állomány létszáma nőjön, ők a szerződéses katonák. A feladatok nagy része rájuk épül.

Az a kérdésem, hogy milyen változások várhatóak a jővőben a magyar honvédségnél? [hurkaadam]

Erős hadsereget szeretnék, ami új képességekkel rendelkezik. Ilyen például, hogy minden egyes katona külön védelmet kapjon. Ezt nevezik "force protection" képességnek. Olyan hadsereget szeretnénk, ami részt tud venni missziós feladatokban, és olyat, ami itthon is helytáll. Akár árvízi védekezésnél is.

Miért nincs tüzérségünk és miért építik le a harckocsi-állományt? [______Sir Laces]

Új helyzet van, és új kihívások. A hagyományos eszközök ugyanis már nem használhatók, sem védekezésnél, sem missziós feladatoknál, hagyományos szerepkörben. Most integrálódtak az alakulatokba ezek az eszközök, tehát egy lövészalakulatnak van saját, olyan tüzérsége és páncélos eszközei, amelyeket ő használ fel. Ráadásul egyre kisebb alakulatok rendelkeznek egyre több képességgel, ezek tudnak ugyanis hatékony választ adni.

Ha most egy háborúba keverednénk, helyt tudnának állni a katonák? [Inter Fans]

Nincs háborús veszély, remélem nem is lesz. De, ha elméletileg nézzük a kérdést, akkor abszolút biztonságban vagyunk, mert nem magunknak kell biztosítani Magyarország védelmét, hanem a NATO egésze garantálja. Ez az, ami miatt a NATO-tagság fontos nemzeti érdek, mert közösen garantáljuk egymás biztonságát. Én egyszer kiszámoltam, hogy mennyi pénzbe kerülne, ha Magyarországnak saját magának kellene azt a biztonságot megteremteni, amit a NATO ad. Többszöröse a mai kiadásoknak.

A NATO-ban nem alapelv, hogy minden tag meg tudja védeni magát? [Pater22]

Nem alapelv, sőt, éppen ez a kollektív biztonság lényege, hogy együtt tudjuk biztosítani egymás védelmét. Ez azt jelenti, hogy ha bármelyik tagállamot bárki megtámad, akkor az összes többi a segítségére siet. Például Hollandiának nincs szárazföldi hadereje, s nyilván ezt a többi tagállam biztosítaná adott esetben. Viszont van haditengerészete és légiereje, együtt a belgákkal, ők pedig ezzel a képességgel rendelkeznek.

Miniszter úr, mi az, amivel hazánk hadserege segíthet a NATO-nak? Miben vagyunk mi "profik"? [ned arcast]

Katonai tervezésben, a biológiai eszközök felhasználásában, víztisztításban, ami különösen fontos a harmadik világban. Ráadásul ez a legfontosabb hadműveleti kérdés, mert az ivóvízbázis az, amit legelőször megsemmisítenek egy hadműveletnél. És a különleges műveleti zászlóalj, ami a legerőteljesebb beavatkozást tudja biztosítani egy adott műveletben.

Ha szabad ilyet kérdezni... Miért van szükség honvédelemre? Félnivalónk van? Hagyomány? [p.smart]

Biztonságot kell garantálni, itthon is és külföldön is. Itthon, természetesen együtt a többi NATO-tagállammal, de hát nekünk is részt kell venni, hogy ne csak fogyasztói legyünk a közös biztonságnak, hanem járuljunk is hozzá. Ez olyan mintha valaki életbiztosítást köt vagy riasztót szerel be a lakásába. ő is tesz azért, hgoy nagyobb legyen a biztonsága.

Az igaz, hogy a NATO már régen megszabadult volna Magyarországtól, ha teheti? [hurkaadam]

A NATO most vett fel bennünket, és nagyra értékeli a magyar honvédség képességeit. Három hete találkoztam a NATO főtitkárával, aki külön elismerését fejezte ki a magyar katonák teljesítményéért, a legutóbbi gyakorlaton is kiválót teljesítetttek.

A világ mely részén vannak magyar katonák? [Kréta]

A Balkánon, közelebbről Koszovóban és Boszniában, a Sínai-félszigeten, Afganisztánban és Cipruson. Ezek a legnagyobb alakulatok.

A magyar katonák is kint vannak Izraelben? [Bodnár József87]

Nincsenek, és a Közel-Keleten csak a Sínai-félszigeten vannak, egyiptomi területen, ahol az MFO keretén belül látnak el megfigyelői feladatokat.

Minden régi laktanyát elad az ország? [Peron1]

A mire nincs szükség, azt igen. Egyrészt azért, hogy mások használják, pl. az önkormányzatok, másrészt azért, hogy ne kerüljön pénzbe az őrzése és a fenntartása. Harmadrészt azért, mert a befolyó pénzből a Honvédelmi Minisztérium kórházat épít, és lakásokat.

Megszűnik-e a katonai ügyészség? [Freeride69x]

Mivel nincs sorállományú katona, a katonai ügyészség átkerül a Legfőbb Ügyészséghez. Ott fogják ellátni a katonákkal kapcsolatos feladatokat is.