Räikkönen volt a leggyorsabb, a Red Bullok lerobbantak

Események

Canadian F1 Grand Prix - Practice GettyImageRank2 SPORT HORIZONTAL Motorsport Auto Racing Formula One Racing Driving Finland Canada Quebec Montreal Formula One Grand Prix Practicing Photography Sports Track Kimi Raikkonen Canadian Formula One Grand Prix C
MONTREAL, QC - JUNE 09: Kimi Raikkonen of Finland driving the (7) Scuderia Ferrari SF70H on track during practice for the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 9, 2017 in Montreal, Canada. Clive Mason/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Kanadai Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén a Ferrari állt az élre, bár Hamiltonnak sikerült megelőznie Vettelt. Mindkét Red Bull elromlott, Ricciardót motor-, Verstappent váltóhiba vonta ki a forgalomból.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül47 bejegyzés

Kimi Räikkönen fölényesen uralta a Kanadai Nagydíj péntek délutáni szabadedzését, mindkét keverékű gumival megszerezve a vezetést, és nem követve el egyetlen látványos hibát sem, míg a vetélytársai többsége esett-kelt a csúszós, nyers montreali pályán.

Räikkönen magabiztosan uralta a montreali pályát péntek délután Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Mason

Miután délelőtt Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, a Ferrari most hamar magához ragadta a kezdeményezést. Sebastian Vettel a szuperlágy gumikon már 6 perc után az élre állt, de Räikkönen rövidesen átvette tőle vezetést. Az időmérő-szimulációjára is a maranellói istálló kerített sort elsőként, és a minta akkor hasonló volt: az ultralágy keveréken először Vettel, majd Räikkönen kaparintotta meg az első helyet.

A mezőnyből egyedül a finn tudta 1:13 alá szorítani köridőt, és később, a hosszú etapok során is erős tempót diktált.

A Mercedes ezúttal lassan kezdett: Valtteri Bottas a lágy Pirelliken indította az edzést, s bár Hamilton végül feltornázta magát a 2. helyre, 0,215 másodperccel Räikkönen mögé, Vettelt azért előzte meg, mert a német versenyző nem fejezte be azt a körét, amelyben abszolút legjobb részidőt ért el a pálya első két szektorában. Bottas a versenyszimulációja második etapjában is a lágy keveréket használta, de bemutatott egy látványos megpördülést az első kanyarban, amikor túl nagy sebességgel próbált elfordulni. Rengeteg hasonló incidens történt a másfél óra alatt.

Az 5. helyet Max Verstappen szerezte meg, a Red Bull számára azonban katasztrofálisan végződött az edzés: miután Daniel Ricciardo csupán 8 kört tudott megtenni, mielőtt elromlott a futásteljesítménye végéhez közeledő motorja, a hollandot később valószínűleg egy váltóhiba kényszerítette a pálya szélére.

Emiatt piros zászlóval meg is kellett szakítani az edzést, így a versenyzőknek félbe kellett hagyniuk a hosszú etapjaikat.

A 6. Felipe Massa lett a Williamsszel, aki mögé Fernando Alonso tornázta fel a McLarent. Ő csak egy óra után csatlakozott a többiekhez a pályán, mert addig javították a délelőtt jelentkező hidraulikai hibáját, ezért az utolsó percekben teljesítette a legjobb köreit.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

21:51
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Hamarosan folytatódik az akció

Szép estét! Montrealban még csak délután 2 óra lesz, az időeltolódás 6 óra, úgyhogy perceken belül a második szabadedzéssel folytatódik a Kanadai Nagydíj programja. A helyszínen továbbra is szépen süt a nap, bár az idő kissé fátyolfelhős. Melegebb lett délelőtt óta, a levegő 23, az aszfalt 34 fokos.

21:54
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Megtartja-e előnyét a Mercedes?

A Ferrarinak mostanában nem szokása feltétlenül a legjobb időkre hajtani péntekenként, de a Mercedes számára így is biztató, hogy délelőtt egyedül Lewis Hamilton tudta 1:14 alá vinni a köridőt. 2 tizedet vert világbajnoki ellenfelére, Sebastian Vettelre, aki 4 századdal megelőzte Valtteri Bottast. A két élcsapat mögé a Force India párosa zárkózott fel: a Mercedes motor a hosszú egyenesekben még mindig komoly előnyt jelent.

21:59
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

A három leglágyabb gumi van itt

Akárcsak Monacóban. Délelőtt a pilóták kb. fele az ultralágy, fele a szuperlágy gumikat használta a leggyorsabb körében, de a tapadás egyelőre nem volt az igazi, sok vezetői hibát láthattunk. Máris többen szóvá tették, hogy még ezek a keverékek is túl kemények a pályához. Amely persze most már kevésbé lesz nyers.

22:01
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Sainz máris a pályán

A Toro Rosso versnyzője hajt ki elsőként. Nem meglepő: délelőtt mindössze 1 kört tudott megtenni. Mások egyelőre nem kapkodnak - még Vettel csatlakozik Sainzhoz.

22:04
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Megvan az első mért kör

Sainz a szuperlágy gumikon elég lassan, 1:21.491 alatt teljesíti. A két Force India és Hülkenberg is csatlakozott hozzá és Vettelhez.

22:06
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel az élre áll

Az ideje 1:15.476. Egyelőre mindenki a szuperlágy keveréket vetette be, már 11-en jártak a pályán, és hatan iratkoztak fel a tabellára. Räikkönen felzárkózott a csapattársához.

22:08
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Dolgoznak a McLareneken

Alonso autója délelőtt megállt, ezúttal a motor hidraulikája volt a ludas. Még szerelik, és Vandoorne McLarenje szintén bakon áll, azon - állítólag tervezett - padlócserét hajtanak végre. Közben Räikkönen 1:14.456-ra javította az etalont, bár driftelt egy nagyot. A két Ferrari mögött a két Force India van.

22:11
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton kutyái saját belépőt kaptak

Roscoe-nak és Cocónak összejött, amiről milliók csak álmodhatnak: saját paddock belépőre tettek szert. Vajon Ecclestone is kiadott volna ilyet?

22:14
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen jó kört megy

1:13.990-es  ideje már jobb, mint amivel Hamilton tavaly megnyerte ezt az edzést. Az előbb Vettel is javított, de a csapattársa 1 tizedet rávert. Ricciardo feljött a 3. helyre, de a hátránya 1 másodperc. Grosjean megforgott az egyik féktávon, és arra panaszkodott, hogy valami nem stimmel az autójával.

22:15
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

A Mercik óvatosan kezdenek

Bottas autóján érdekes módon a lágy Pirellik vannak. Hamilton a szuperlágyakat kapta meg, de egyelőre csak a 15-16. helyen állnak. Nyilván magas üzemanyagszinttel küldték ki őket. Már csak Alonso és Wehrlein nem járt a pályán.

22:16
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az első negyedóra után így állunk: Räikkönen, Vettel, Hamilton, Ricciardo, Kvjat, Pérez, Ocon, Verstappen, Massa, Sainz, Grosjean, Magnussen, Hülkenberg, Palmer, Stroll, Bottas, Vandoorne.

22:17
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel majdnem lefejeli a falat

Mármint a hírhedt Bajnokok Falát. "Ez jó volt!" - viccelődik a rádión. Hát, nem sokon múlt... Végre Hamilton is igazán gyors körön van.

22:19
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas elvéti a 8/9-es sikánt

És bemutatja, hogy kell balra megkerülni a narancssárga bóját. Utána ennek ellenére 1:14.079-es kört ment, a lágy gumikon alig 89 ezreddel elmaradva Räikkönen legjobbjától, amely a szuperlágyakon született. Nem rossz! Megelőzte Vettelt is.

22:21
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardónak motorgondjai vannak

"Elfogyott belőle az erő" - jelenti a rádión. Vissza is tért a bokszba, míg Verstappen javított, bár így is maradt az 5. helyen. A rádión panaszkodik, hogy "semmi nem működik" a műszerfalán, de a mérnöke arra kéri, hogy "nyugodjon meg."

22:23
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton átveszi a vezetést

Az első és az utolsó szektorban abszolút legjobb részidőt ért el, bár ehhez az is kellett, hogy a hátsó egyenesben lendületet nyerjen Wehrlein szélárnyékát kihasználva. Így is csak 35 ezreddel előzte meg Räikkönent, és 0,124 másodperccel Bottast, aki az egy fokozattal keményebb Pirelliken teljesítette a körét.

22:26
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel máris az ultralágyakkal jön

Elég korán van az időmérő-szimulációhoz, bár legalább kevesen vannak a pályán: rajta kívül csak Hülkenberg, Ericsson és Wehrlein. A sorrend: Hamilton, Räikkönen, Bottas, Vettel, Verstappen, Ricciardo, Ocon, Kvjat, Pérez, Massa, Sainz, Vandoorne, Grosjean, Stroll, Hülkenberg, Magnussen. Alonso még mindig nem járt kint.

22:28
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel az élre áll

Az eredménye 1:13.744 - ez a nap legjobbja, de csak 0,211 másodperccel gyorsabb Hamilton szuperlágyas körénél. Vajon itt is több kör van ezekben a gumikban? Érkezik Räikkönen is...

22:29
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton üzenni akar Whitingnak

Ezt kérte a rádión, amikor visszatért a bokszba. Vajon Wehrleinre akar panaszt tenni, aki sokáig ott kolbászolt előtte?

22:31
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel tovább javít

Szóval a válasz az előző kérdésre igen: egy hűtőkör után 1:13.200-ra szorította le a lécet. Räikkönen elsőre is csak 0,166 mp-vel maradt el tőle, úgyhogy a két Ferrari visszavette a vezetést. De a többiek még nem voltak kint az ultralágy gumikon - Bottas most jelent meg a pályán.

22:32
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo kiszállt az autójából

Ez nem jó jel: a Red Bull ezek szerint komolyabb javításra szorul. Úgy tűnt, a kipufogója környékén nézelődtek a szerelők. Hülkenberg azt mondja, a 9-es kanyarnál súrolta a falat, át kell nézni az autóját.

22:33
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel majdnem megint javít

Az első két szektorban a harmadik gyors köre során is abszolút legjobb részidőt ért el, de a harmadikban több másodpercet vesztett. A Ferrariban mindenesetre még maradt tartalék. Bottas az első körét 0,282 mp-s lemaradással teljesítette, egyelőre a 3. helyen áll.

22:35
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen az élre áll

Ő is lefaragott az idejéből a harmadik körében, bár csak a középső szektorban volt gyorsabb Vettelnél. Az ideje 1:12.935 - ez még 7 tizedre van Ralf Schumacher pályacsúcsától. Hamilton is megkezdi az időmérő-szimulációját.

22:36
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Kvjat feljön a 10. helyre

Ricciardo mögé, akinek a műszaki hiba miatt már nincs esélye javítani. Alonso neve mellett még mindig 0 kör áll: ez (megint) nem az ő napja...

22:38
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Tarolnak a Merci-motoros autók

Az élen továbbra is a két Ferrari áll, de mögöttük a két gyári Mercedes, Massa Williamse és a két Force India van.

22:39
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton megelőzi Vettelt

Úgy tűnik, a Mercedesnek megint két előkészítő körre van szüksége a gumikkal. Hamilton 0,215 mp-vel elmaradt Räikkönentől, de 5 századot vert Vettelre, aki persze nem fejezte be a legjobb körét az előbb. Bottas is javított, bár így is csak a 4. helyen van.

22:41
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjean harmadszor is megforog

Ezúttal a 2-es kanyarban. A Haas tavaly óta küszködik a fékekkel, és ez a pálya a fékeket rendesen próbára teszi, úgyhogy nem meglepő, hogy gondjaik vannak. "Mi folyik itt?! Kezd elegem lenni" - morgolódik Grosjean a rádión. Csak a 15. helyen van.

22:43
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen javít

Az első gyors köre az ultralágy gumikon az 5. helyre elég. 0,843 mp-vel volt lassabb Räikkönennél, ami egy ilyen rövid pályán nagyon sok. Massát 3 tizeddel előzte meg.

22:46
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen kicsit lefarag az idejéből

Az utolsó szektort elrontotta, de 2 tizeddel így is közelebb került az élbolyhoz. A Red Bull továbbra is a senki földjén van. A tabella utolsó helyeit Ericsson, Vandoorne és Wehrlein foglalja el, de a McLaren versenyzője az utóbbi perceket a lágy gumikon töltötte, még nem tett meg időmérő-szimulációt.

22:49
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

A két McLarenen kívül mindenki tett meg kört az ultralágy Pirelliken. Verstappen az imént lesodródott az első kanyarnál, előcsalva a sárga zászlókat. Így fest a tabella: Räikkönen, Hamilton, Vettel, Bottas, Verstappen, Massa, Ocon, Kvjat, Pérez, Grosjean, Hülkenberg, Sainz, Magnussen, Ricciardo, Palmer, Stroll, Ericsson, Vandoorne, Wehrlein.

22:52
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

A gumik közötti különbségek

Így javítottak az élversenyzők a szuperlágyról az ultralágy keverékre váltva:

Räikkönen 1:13.990 > 1:13.366, 1:12.935
Vettel 1:14.093 > 1:13.744, 1:13.200
Hamilton 1:13.955 > 1:13.150
Verstappen 1:14.594 > 1:13.778, 1:13.526

Úgy tűnik, az ultralágy 0,8-1,0 másodperccel gyorsabb a szuperlágynál, bár az eltérés a hétvége folyamán csökkenni szokott. Ezzel a keverékkel is több gyors kört lehet futni, akárcsak Monacóban.

22:55
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas megkezdte az versenyszimulációját

Egy 1:16.446-os körrel nyitott az ulttralágy gumikon. Räikkönen és Hamilton is készülődik, Ocon már rója a köröket. Vandoorne megpördült az utolsó sikánnál, és láss csodát: Alonso beszáll a McLarenbe...

22:57
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrari nagyon lassú az egyenesben

Tanulságos lista, de a különbség olyan óriási, hogy a Ferrarik motorja nem lehet teljesen feltekerve:

Közben szuperlassításban is megcsodálhattuk, ahogy Vandoorne McLarenjének hátulja megelőzi az elejét.

22:58
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

35 fokos az aszfalt

Ez nem olyan vészes, Monacóban, ahol ugyanezek a keverékek voltak használatban, sokkal melegebb volt.

23:00
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen és Hamilton is nekivágott

Mármint a versenyszimulációjának. A finn 1:16.202-es, a brit 1:16.565-ös körrel indította az etapját - az ultralágy gumikon vannak, ahogy jelenleg mindenki. Alonsót leszámítva, aki végre megjelent a pályán, egyelőre a szuperlágyakon.

23:02
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas megpördül

Még mindig sok a vezetői hiba: Bottas egyszerűen túl nagy tempót próbált vinni az első kanyarba, de a gumik köszönték, nem kérték. Vettelnek is át kellett vágnia a bukótéren, hogy elkerülje a kicsúszott Mercedest.

23:06
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrari megosztja a munkát

A szokásos procedúrát követik: míg Räikkönen az ultralágy, addig Vettel a szuperlágy gumikon teljesíti az első hosszú etapját. A német az előbb 1:16.333-as kört ment, ami az ultralágyat használókéval összemérhető, de aztán megpördült a 6-os kanyarnál, és elvétette a csúcspontot a 9-esnél.

23:08
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso már a 16.

Megtette az első mért köreit, a hátránya egyelőre 2,2 másodperc Räikkönenhez képest. Vandoorne az utolsó előtti helyen áll.

23:09
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Nagyon hasonlóak az idők

Szinte mindenki 1:16-os köröket fut, Räikkönentől Hamiltonon át Massáig és Oconig. És egy újabb megpürdülés: ezúttal Kvjattól az első kanyarnál.

23:12
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Piros zászló!

Verstappen Red Bullja megállt. Újabb rossz hír a csapat számára, miután korábban Ricciardo autója is bedöglött. A hollandé rossz helyen áll, ezért meg kellett szakítani az edzést - a többieknek pedig a versenyszimulációjukat.

23:14
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Tiltott helyről fotóznak

Két fotós a 2-es kanyar külső ívén, a fűről próbálja elkészíteni a díjnyertes képeit. Erre Räikkönen hívta fel a figyelmet, teljes joggal. Minden pálya mellett vannak úgynevezett "vörös zónák", ahol tilos tartózkodni - ez biztos ilyen.

23:16
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen autója füstölt

Még jó, hogy a Renault azért nem hozta el az új specifikációjú motorját Kanadába, mert nem muzsikált elég megbízhatóan a próbapadon... És ez?

Az edzésújraindult, a csapatoknak 14 percük maradt a versenyszimulációik befejezésére.

23:19
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo motorját leírták

"Úgy tűnik, elvesztettük egy motorját" - mondja a Sky-nak Christian Horner. Hozzáteszi, hogy sok kilométeres egységről volt szó, Verstappen autójában viszont inkább a váltó dögölhetett be.

23:20
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Újraindultak az etapok

Sokan gumit cseréltek: Bottas a lágy, Räikkönen és Hamilton a szuperlágy keverékre váltott, Vettel viszont eddig is azon volt, és azon is maradt.

23:24
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen nagyon gyors

A legutóbbi körét 1:15.756 alatt tette meg, sokkal gyorsabban, mint bárki. Remekül vezet ma: nemcsak ő diktálja a legkobb tempót, hanem a többiekkel ellentétben hibákat sem követ el. Csak meg kellene tartania a formáját egészen vasárnapig... Közben Palmer megpördült az 1-es kanyarnál.

23:26
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso már a 13.

Ő csak későn szállt be a buliba, ezért csak most teljesítette az időmérő-szimulációját. A legjobb ideje 1:14.631, ez 1,7 mp-vel marad el Räikkönenétől. Vandoorne csak a 19.

23:30
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Sainzot vizsgálják

Mert indokolatlanul lassan és kiszámíthatatlanul vezetett Magnussen előtt. Majd az edzés után hoznak döntést róla.

23:33
június 09, 2017
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

Kvjat búcsúzóul még az első kerekek blokkolására panaszkodik. "Mi a fene folyik itt?!" - teszi fel a költői kérdést a rádión.

Köszönjük a figyelmet! Räikkönen maradt az élen Hamilton és Vettel előtt, míg mindkét Red Bull lerobbant. Alonso a végén még feltornázta magát a 7. helyre. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk az összefoglalóval, aztán holnap reggel az esélylatolgató elemzéssel is. További szép estét!