Monzai győzelmével Hamilton átvette a világbajnoki vezetést

Események

Forma-1, Olasz Nagydíj, rajt
Mercedes' British driver Lewis Hamilton takes the lead during the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 3, 2017. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Vettel feltornázta magát a 3. helyre, de több mint fél perccel a Mercedes mögött ért célba a Ferrari hazai pályáján, és még Ricciardo elől is kétségbeesetten menekülnie kellett. Bottas a rajt után hátraesett Räikkönen mögé, de aztán visszaelőzte honfitársát, és simán lett 2. a csapattársa mögött.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül64 bejegyzés

Az év során először őrségváltás történt a világbajnoki tabella 1. helyén, Lewis Hamilton a sima monzai győzelmével a szezon kétharmadánál átvette a vezetést a harmadikként végző Sebastian Vetteltől. A második futam után teljesen egál volt az állás közöttük, de a brit versenyzőnek most már nem kell osztoznia a némettel, akivel szemben 3 pontos előnybe került.

A rajttól kezdve, ahol elővigyázatosságból azonnal lezárta a belső ívet, végig magabiztosan őrizte az 1. helyet, eltekintve egy apró megcsúszástól a Roggia sikán kijáratánál. "A Mercedes motorerőben egyértelműen jobb a Ferrarinál, és ez a hétvégén remekül megmutatkozott - szúrt oda a rivális istállónak annak hazai pályáján. - Ma álomszerű volt vezetni." Egyetértett vele a 2. Valtteri Bottas, aki szerint "az autó nagyon erős volt ma, lenyűgözően repesztett, élvezet volt vezetni."

Hamilton az első, aki két egymást követő versenyt megnyert idén. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az időmérőn brillírozó két fiatal az erős motor támogatása ellenére csak néhány körig tudta az első három helyezett között tartani magát,

Bottas és Vettel a 8. kör elejére Esteban Oconon és Lance Strollon is különösebb nehézség nélkül átlépett. A nyitó körben még mindkettejük előtt ott volt Kimi Räikkönen, de a finnt előbb a honfi-, aztán a honfitársa előzte meg.

Vettelt földbe döngölte a Mercedes

A világbajnoki hajszában üldözöttből vadásszá váló Vettelnek nem volt válasza a Mercedesek tempójára, és bármily hihetetlen, a rajtbüntetés miatt a csak 16. helyről induló Daniel Ricciardo is majdnem bevitt neki egy kellemetlen ütést az ügyes stratégiájával.

A rajt pillanatai. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Miguel Medina

Az esős kvalifikáción szenvedő Vettel hiába bízott a jó versenytempóban. A célig fél perces hátrányt szedett össze Hamilton mögött, pedig a Mercedes bevallottan hamar biztonságosabb üzemmódba állította a motorokat az autókban. "A rajtom nem igazán sikerült jól, erősen kipörögtek a kerekeim.

- ismerte el a német, akinek a látóteréből hamar eltűntek az Ezüstnyilak. - Utána légüres térbe kerültünk, nem volt olyan tempónk, mint az első két pilótának."

Vettelnek esélye sem volt a Mercedesek ellen. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Ferrari a szintén lóerőigényes Spában ennél jobban, pontosabban ott megszorongatta a Mercedest, de Toto Wolff a hétvégi dominancia ellenére nem számít sétagaloppra a két hét múlva következő Szingapúri Nagydíjon. Főleg azért, mert az ázsiai utcai pálya teljesen más karakterű, mint az előző két helyszín.

"A Ferrari ezúttal talán nem talált rá az optimális beállításokra - jelentette ki a Sky Sportsnak. - Az új autókat folyamatosan ismerjük és értjük meg, és a Ferrarinak ma nem volt válasza bizonyos kérdésekre. Kezdettől fogva hiányos volt a teljesítményük, de a szingapúri pálya meg olyan, amit a mi kényes dívánk nem szeret."

Hamilton átvette a vezetést a világbajnoki tabellán. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Miguel Medina

Ezzel Hamilton is tisztában van. "Még mindig szoros az állás, sok van hátra.

Ricciardo zseniális felzárkózása majdnem dobogót ért

A Ferrari hátuljára panaszkodó Räikkönen Vettellel ellentétben nem pipálta ki azonnal a kötelező feladatot Stroll és Ocon megelőzésével, csak a táv felére jutott túl rajtuk. A 15. körös elévágási kísérlete félsikert hozott: az elhúzódó kerékcserével időt vesztő Williamst átugrotta, az időben reagáló Force Indiát azonban nem.

Ocont végül a 26. körben utasította maga mögé a DRS segítségével a célegyenesben, s bár ekkor még nem lehetett tudni, addigra túl sok időt vesztett ahhoz, hogy a leintésig megtartsa a 4. helyet.

Azt ugyanis Ricciardo kaparintotta meg,

aki szembement a mezőny többségével a taktikával, és az első etapjára nem a szuperlágy, hanem a lágy gumikat választotta.

Ezekkel a 37. körig jutott el, s miután alig pár másodperccel tért vissza a pályára Räikkönen még, gyorsan dűlőre vitte a dolgot a frissebb és alapból jobban tapadó abroncsokkal.

A 41. körben, a célegyenes végén bátran bevetődött a Ferrari mellé, majd a hátralévő időben Vettelre is kivetette hálóját, hátha el tudja tüntetni 12,5 másodperces hátrányát. Ez végül nem sikerült neki.

"Közeledtünk a dobogóhoz, volt olyan szakasz, hogy körönként 1-1,1 másodpercet hoztam rajta. Ilyen ütemben az utolsó körre utolértem volna, de úgy látszik, feltekerte a fordulatszámot, én meg eléggé elhasználtam a gumikat" - nyilatkozta Ricciardo. A stratégiáról azt mondta, "jobban bevált, mint gondolta", és "amint tiszta lett előtte a terep, jó tempót diktált, ami elég volt a mögé vágáshoz."

Verstappen ebben a csatában szenvedett defektet. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Azzal Ocont, illetve a két Williamst ugrotta át, amelyek a leintésig gyepálták egymást helycsere nélkül, és a végén Sergio Pérez is csatlakozott hozzájuk. Ocon még a rajtnál került Stroll elé, akinek a folyamatos támadását sikeresen hárította, bár elismerte, hogy vegyes érzései vannak a 6. hely miatt, mert szeretett volna dobogóra állni.

Az utolsó pontszerző a nagy felzárkózást mutató Max Verstappen lett, aki Ricciardóval azonos gumitaktikán haladt, és kiváló rajtjával rögtön a 8. helyre került a futam elején,

de a 3. körben jobb első defektet kapott, amikor Felipe Massával csatázott az első sikánnál.

A sportfelügyelők vizsgálták az esetet, de egyiküknek sem adtak büntetést.

A versenyen Marcus Ericsson, Jolyon Palmer és a két McLaren nem ért célba, utóbbiak közül Fernando Alonso a váltó, Stoffel Vandoorne az MGU-H meghibásodása miatt esett ki. Alonsónak és Palmernek Spa után ismét volt egy vitatott párharca, amelynél a Renault pilótája egy kanyar levágásával védte meg a pozícióját, és ezért később 5 másodperces büntetést kapott.

A versenyről élőben készült tudósításunkat az eredmények alatt olvashatják.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:17
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

Nehéz volt, de eljutottunk a rajtig!

Köszöntjük Olvasóinkat az Olasz Nagydíj élő közvetítésében! Maratoni volt az időmérő, és halmozódtak a rajtbüntetések, de úgy tűnik, végre kialakul az indulás sorrendje a versenyre.

Büntetésözön miatt keveredik az Olasz Nagydíj rajtrácsahttp://www.gphirek.hu/f1/20170902-f1-az-olasz-nagydij-valodi-rajtracsa.html
15:18
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

Ha Hamilton nyer, átveszi a vezetést a pontversenyben

A háromszoros világbajnok az idén még nem vezette a pontversenyt, de ez ma megváltozhat. Ha Hamilton nyer ma, Vettel akármit csinál, a Mercedes versenyzője vezeti majd az egyéni világbajnokságot, pontegyenlőség esetén több győzelmének köszönhetően.

15:22
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

Mit tehet ma a Ferrari?

Tegnap nagyon nem jött ki nekik a lépés az időmérőn, ma egy jó rajttal még menthetik a menthetőt. Átnéztük, mi történhet a versenyen.

A Ferrarinak a rajtot kell túlélnie, aztán egy dobása leszhttp://www.gphirek.hu/f1/20170903-f1-a-ferrarinak-a-rajtot-kell-tulelnie-aztan-egy-dobasa-lesz-az-olasz-nagydijon.html
15:34
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

Szabad a gumiválasztás

Mivel tegnap esős időmérő volt, mindenki olyan gumikkal rajtol, amikkel szeretne. Papíron az a leggyorsabb, ha az adott pilóta szuperlággyal rajtol, és a 22. körben lecseréli azokat. A rajtot megkavarhatja, hogy újraaszfaltozták a célegyenest, de Fernando Alonso szerint a fejlesztés nem üti meg az F1-es színvonalat.

15:36
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

Csak Hamilton rajtol onnan, ahol az időmérőt zárta

A 20 fős mezőnyből csak a pole pozíciót elérő Lewis Hamilton rajtol onnan, ahova kvalifikált az időmérőn. 9 pilóta összesen 150 helynyi büntetést kapott, ez alapvetően nevetséges, de a sorrendet alaposan megkavarja, így elég nagy mozgás várható a versenyen. Eső nem lesz, és Vettel győzelmére is bátorság fogadni, mert a négyszeres világbajnok még soha sem nyert úgy, hogy nem az 1-3. hely egyikéről rajtolt. Ma a 6. lesz a rajtrácson.

15:38
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

Így alakult ki a rajtrács

Ideje lenne, hogy az FIA is kifejlesszen valami élő rendszert vagy legalább egy táblázatot a büntetések követésére. Mi kiszámoltuk, hogy ki, honnan indul, de így talán átláthatóbb a helyzet.

15:40
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

Ma meglehet az első duplázó győztes

Az idén még nem fordult elő, hogy egy pilóta egymás után két versenyt is meg tudjon nyerni, de Hamiltonnak erre ma nagy esélye van.

15:42
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

Todt nem ígéri a rajtbüntetések megszüntetését

A Sky Sportsnak azt mondta a rajtrácson, hogy ő nem varázsló, de minden javaslatra nyitottak a rajtbüntetésekkel kapcsolatban. Emlékeztetett, hogy a költségcsökkentés miatt van az egész.

15:45
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

Divatikon látogatott a Mercedeshez

Az Ezüstnyilakkal fotózkodott Donatella Versace. Lewis Hamiltonnal biztosan volt közös témájuk.

15:47
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

Prost nem vár sokat a Renault-tól

A Sky Sportsnak azt mondta, ha már egy pontot begyűjtenek, örülni fognak, de nem várnak sokat az Olasz Nagydíjtól, ezért is cseréltek erőforrásokat az autókban, hogy a szezon későbbi versenyein már ne legyen gondjuk ezzel.

15:51
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

A McLaren és a Renault a rajtrácson is diskurál

Cyril Abiteboul és Zak Brown csevegnek a kamerák előtt, ez nem lenne szokatlan, de a hétvégén már komoly tárgyalásokat is folytattak a motorszállítással kapcsolatban. A Renault nem hajlandó megemelni a kiszolgált csapatok számát 3-ról 4-re, ezért a McLaren sorsa a Honda és a Toro Rosso kezében van. Ha megállapodnak, akkor a McLaren megkaphatja a Renault erőforrásokat.

15:52
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

Hihetetlen, ami Fernando Alonsóval történik

15:54
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

Megérkezett a légierő is, már csak percek vannak hátra

15:57
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

Ocon nagy napja jöhet ma

Hamilton pole pozíciója papírforma volt tegnap, de Stroll és Ocon 2-3. helye a rajtrácson meglepő eredmény. Strollnak az idén már volt egy váratlan 3. helye a bakui futamon, Ocon viszont még nem állhatott dobogóra. Ma is keményen meg kell majd küzdenie érte, de nem kizárt egy újabb bravúr. Főleg, hogy Pérez messze van tőle.

15:58
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

Csak a sereghajtók trükköznek a gumikkal

16:01
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

Indul a felvezető kör

A mezőny gond nélkül el tudott jönni a rajtrácsról, kezdődik a gumik melegítése. A levegő 25, az aszfalt 35 fokos, teljesen másak a körülmények, mint tegnap voltak. Az első 10 helyezett szuperlágy gumikon indul.

16:04
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

Rajt: Hamilton vezet, Räikkönen elkapta Bottast

Vettel nem tudott előrelépni, csak a 6. helyen jön, Hamilton vezet Ocon, Stroll, Räikkönen, Bottas és Vettel előtt.

16:05
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

1. kör: Bottas visszaelőzte Räikkönent

Nem úgy indul a verseny, ahogy a Ferrari pilótái remélhették, Bottas a Parabolicából kifelé visszaelőzte Räikkönent, Hamilton pedig gond nélkül vezet.

16:06
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

2. kör: Bottas már Strollt támadja

A finn pilóta a 3. helyért hajt, a két Ferrari viszont szépen besorolt az 5-6. helyre. Hamilton 4 másodperccel van Vettel előtt.

16:07
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

3. kör: Bottas már a dobogón

Hamiltoné a leggyorsabb kör 1:27.248-cal, Bottas megelőzte Strollt az 1-es kanyarnál. Verstappen összeütközött Massával, és defektet kapott. Vettel megelőzte Räikkönent, és feljött az 5. helyre.

16:09
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

4. kör: Bottas lenyomta Ocont is, Mercedes 1-2 az élen

Hamilton újabb leggyorsabb kört futott, 1:26.217-tel száguld, Bottas is tudott 315-öt. Vettel egyelőre 1 másodperccel lassabb náluk, Verstappen megjárta a bokszot, és az utolsó helyre jött vissza.

16:10
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

4. kör: Bottas üldözőbe vette Hamiltont

Most a finn pilótáé a leggyorsabb kör, 1:26.205-tel siet Hamilton után, de ő is 1:26.288-at futott. Vettel tempója javult kissé, gyorsabb Oconnál, de már most nagy a hátránya a Mercedesek mögött.

16:11
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

5. kör: Ismét Hamilton a leggyorsabb a pályán

1:26.056-ra módosult a leggyorsabb kör, legutóbb Hamilton által. Ocon mögött vonat kezd kialakulni, Vettel, Stroll és Räikkönen is közel van hozzá. Vettelnek gyorsan meg kellene előznie őt.

16:13
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

6. kör: Vettel üldözi Ocont, de nincs elég közel

A Parabolicában meg is csúszott, ezért nem tudott közel kerülni az ellenfeléhez. Verstappené volt a leggyorsabb kör 1:25.820-szal. A 7. kör elején Räikkönen elvétette az első sikánt, de nem fogják büntetni ezért.

16:14
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

7. kör: Egymásnak adják a kilincset a leggyorsabb körök terén

Most Bottas volt a legjobb 1:25.379-cel, Vettel megelőzte Ocont a célegyenesben, és most megpróbálhat a Mercedesek nyomába eredni. Nem lesz könnyű dolga.

16:15
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

8. kör: Hamilton kényelmes előnyben van Vettelhez képest

A különbség 8 másodpercre nőtt az 1. és a 3. helyezett között. Räikkönen azt kérdezte, hogy megsérült-e az autója hátulja, de a mérnöke szerint nem látni semmit az adatokban. A Ferrarit már Massa is kezdi megközelíteni.

16:18
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

9. kör: Újra Hamilton a leggyorsabb a pályán

1:25.262 a legfrissebb leggyorsabb kör. Hülkenberg kiállt kereket cserélni, és a 18. helyen folytatja a versenyt. Vettel lerázta Ocont, de le van maradva a Mercedesektől. Hamilton a következő körben 1:25.258-ra javított.

16:19
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

11. kör: Vettel üres pályán sem elég gyors

Alaposan le van maradva még Bottastól is, és a hátránya csak nő, mert 6-7 tizeddel lassabb náluk körönként.

16:21
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

12. kör: Csata alakul a 4. helyért Ocon és Stroll között

A francia pilóta a rajtnál megelőzte a kanadait, most viszont úgy tűnik, hogy Stroll a gyorsabb, de előzési kísérletig egyelőre nem jutott. A 11. helyezett Vandoorne is üldözőbe vette Kvjatot a 10. helyért.

16:22
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

13. kör: Vettel egyszerűen nem elég gyors

Már 11 másodperc a hátránya Hamilton mögött, ha ez így megy tovább, elég súlyos vereséget szenved a Mercedesektől. Valamit ki kell találniuk.

16:24
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

14. kör: Ocon mögé már Räikkönen is felzárkózott

A mérnöke noszogatja, hogy meg kellene előznie Ocont és Strollt, de Räikkönen megint az autó hátuljára panaszkodik, azt mondta, nem tudja, hogyan találjon megoldást. Hülkenberg motorja állandóan leforog, de a mérnöke szerint jól halad a pályán, Alonso pedig megint leszorította Palmer a pályáról. Hamilton közben futja a leggyorsabb köröket, már 1:25.223-nál jár.

16:27
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

16. kör: Räikkönent kimentették Stroll mögül

Előrehozták a kerékcseréjét, és lágy gumikat adtak neki. Ez nem ideális stratégia, de akár így is végig érhet a versenyen. A 11. helyre jött vissza, Hamilton már 1:24.928-as kört is tudott. Räikkönen pont Palmer és Alonso elé ért vissza. A spanyol pilóta nemrég azt követelte, hogy Palmer engedje el őt, mert a pálya levágásával szerzett előnyt, majd a felváltásokra panaszkodott.

16:28
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

17. kör: Lavina indult, Ocont is kihívták a bokszba

Räikkönen kerékcseréjére reagáltak, ez Strollnak jól jöhet. Közben Ricciardo megelőzte Pérezt, és feljött a 6. helyre. Ocon visszaért a 10. helyre Räikkönen elé, ebben az is segíthetett, hogy a finn pilóta autójáról a bal első kerék csak nehezen jött le.

16:29
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

18. kör: Kijött Stroll is a bokszba

Ő viszont már nem fért be Räikkönen elé, így a Williams pilótája most a 11. helyezett. Palmer 5 másodperces büntetést kapott szabálytalan előnyszerzés miatt, levágta a pályát, és így előzte meg Alonsót.

16:31
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

20. kör: Hamilton simán vezet, mégis képes hibázni

Az előnye 4,3 másodperc Bottas előtt, a 2-es sikánból kifelé mégis belecsúszott a kavicságyba. Elkezdett lekörözni, egyelőre minden a tervei szerint haladhat, hiszen 16 másodperc az előnye Vettel előtt.

16:33
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

20. kör: Hamilton így is a leggyorsabb a pályán

1:24.770-et futott, Vettel ennél 1,3 másodperccel volt lassabb az előző körben. A Ferrari most nagyon nem tud felnőni a Mercedes szintjére. A 21. kör elején Ocon megelőzte Vandoorne-t, és Räikkönen is követte, de rengeteg időt vesztettek a McLaren mögött.

16:34
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

21. kör: Massa kereket cserél, Ricciardo már a 4. helyen

Szépen megy a Red Bull pilótája, természetesen vissza fog esni, ha ő is kiáll a bokszba, de egyelőre jól halad a kármentés útján. Massa a 10. helyre jött vissza Vandoorne mögé.

16:37
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

22. kör: Bottas abroncsai simán bírják még

A finn pilóta nyugodtan közölte, hogy minden jól megy a gumikezelés terén, a Sky Sports szerint Hamiltonnak azt mondták, hogy állítsa át a motor üzemmódot, így elképzelhető, hogy az előnyük birtokában visszavesznek a tempóból.

16:38
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

24. kör: Hamilton tényleg letekerhette a motorját

Hirtelen visszaesett a tempója körönként 8 tizeddel, de az 1:25.545-ös köre még mindig 4 tizeddel jobb Vettelnél. Érdekesség, hogy Ricciardo is majdnem fél másodperccel gyorsabb Vettelnél a 4. helyen.

16:40
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

26. kör: Räikkönen nem is veszélyes Oconra

Vettel néhány kör alatt megelőzte mindkettejüket a verseny elején, Räikkönen azóta üldözi Ocont. Már a verseny felénél tartunk, és még egy épkézláb támadást sem indított.

16:41
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

Ez történt féltávig

Hamilton jó úton jár afelé, hogy átvegye a vezetést a világbajnokságban, a rajt óta egy apró megcsúszástól eltekintve magabiztosan őrzi az 1. helyet. A fiatalok, Ocon és Stroll csak néhány körig tudták az első három helyezett között tartani magukat, Bottas és Vettel különösebb nehézség nélkül áthámozta magát rajtuk az erősebb autókkal. A nyitó kör felénél egyébként Räikkönen még mindkettejük előtt járt, de honfi-, illetve csapattársa megelőzte.

Vettelnek a jelek szerint nincs válasza a Mercedesek tempójára. Verstappen sokat javított a rajtnál, de a hajára kenhette, mert miközben a 7. helyért csatázott Massával, defektet kapott, és visszaesett a mezőny végére. A sportfelügyelők vizsgálták az esetet, és egyikükre sem pirítottak rá.

16:42
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

27. kör: Räikkönennek most kijött a lépés, megelőzte Ocont

Az Ascari után felzárkózott a Force India mögé, majd a Parabolicából is szépen jött ki. A DRS-sel támadott, Ocon védte a belső ívet, de megkerülte a Force Indiát, és a visszatámadást is kivédte a 2-es sikán előtt.

16:43
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

28. kör: Vettel kezd küszködni a gumikkal

Ricciardo 14 másodperccel követi, még egyikük sem volt kint a bokszban. A különbség számottevő, de még majdnem a verseny fele hátra van, ezért Vettelnek figyelnie kell, hogy legalább a dobogó meglegyen a számára.

16:44
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

29. kör: Verstappen ismét kereket cserélt

A verseny elején volt egy nem tervezett kiállása, megkapta a lágy gumikat, most pedig szuperlágyakat kapott vissza. Csak a két Sauber van mögötte. Közben Ocont ismét utolérte Stroll, és már nézelődik is a célegyenes végén.

16:47
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

30. kör: Egyre keményebb a csata a Williams és a Force India között

Ocon még tartja magát a 7. helyen, de Stroll egyre keményebben támadja. Az élmezőny még nem akar kereket cserélni, pedig érdekes lenne látni, hogy Ricciardo utána le tudja-e vadászni Vettelt, aki lágy gumit kap majd, míg Ricciardo szuperlágyat. Ezzel az abronccsal Verstappen 1:24.743-at futott, ez új leggyorsabb kör. Palmer feladta a versenyt a bokszban.

16:49
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

32. kör: Vettel kereket cserélt, lágy gumikat kapott

Most kezd érdekes lenni a csata a dobogós helyért, hiszen Ricciardo még kint van kopott lágy gumikon, de nemsokára ő is cserélhet szuperlágyra, amivel várhatóan megtáltosodik majd.

16:50
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

33. kör: Hamilton is megjárta a bokszot

Időlegesen Bottas vette át a vezetést, de Hamilton simán visszajön a 2. helyre a lekörözött Alonso és Verstappen elé.

16:51
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

34. kör: Nincs meglepetés, Bottas is lecserélte az abroncsait

Az élmezőnyből már csak Ricciardo nem volt kint, de ez nem csoda, hiszen ő lágy gumikkal kezdte a versenyt. Ezek bírják még, de hamarosan már ő is jöhet a szuperlágyakért, hogy Vettel nyomába eredhessen.

16:54
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

34. kör: Vandoorne autója eddig bírta

A McLaren lelassult, majd visszaaraszolt a bokszba, eddig tartott a versenye. Verstappen kívülről előzte Grosjeant, össze akadtak az 1-es kanyarban. Grosjean szerint Verstappen ráhúzta a kormányt, de Grosjean már állóra fékezte az autóját. Kiállt utána a bokszba. A leggyorsabb kör Bottasé 1:24.234-gyel.

16:55
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

36. kör: Vettel kissé csökkentette a hátrányát

Az új lágy gumiknak köszönhetően most gyorsabb Ricciardónál, 8,5 másodpercre módosult a különbség, Hamilton ismét a leggyorsabb volt 1:24.034-gyel.

16:58
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

37. kör: Hamilton 1:24 alatt, Ricciardo a bokszban

A Mercedes pilótája már 1:23.975-öt futott, ezzel továbbra is ő a leggyorsabb a pályán. Ricciardo megkapta a szuperlágy gumikat, Räikkönen mögé jött vissza az 5. helyre, de a Ferrari simán lőtávolban van a számára, és Vettel sem lehet nyugodt.

17:01
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

39. kör: Ricciardo sokkal gyorsabb a Ferrariknál

Vettel 1:24.950-et, Räikkönen 1:25.158-at, Ricciardo 1:24.095-öt tudott futni, és már csak 1,4 másodpercre van a finn pilótától. És Hamilton? Ő 1:23.924-et.

17:02
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

41. kör: Ricciardo bevetődött Räikkönen mellé

A finn pilóta valószínűleg nem is számított erre a manőverre, mert a Red Bull nem volt túl közel a célegyenesben, de sebészi pontosságú előzés volt a támadás.

17:04
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

42. kör: Ricciardo még utolérheti Vettelt is

Erre bíztatják a Red Bullnál is. 10 kör van hátra, és 11 másodperc a különbség, de Vettel körönként 1 másodperccel lassabb nála.

17:06
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

44. kör: Tovább olvad Vettel előnye

Egyelőre hozza azt, ami a dobogóhoz kell, 9,7 másodperc az előnye Ricciardo előtt. Hamilton arra panaszkodik, hogy az előző körben erőt vesztett az autója, de mérnöke nyugodtan azt mondta, hogy utána néznek. Az előnye 3,6 másodperc Bottas előtt. Verstappen megelőzte Hülkenberget a 12. helyért.

17:07
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

44. kör: Leggyorsabb kör Ricciardótól

1:23.915-öt, majd 1:23.748-at fut, körönként 1 másodperceket hoz Vettelen, de úgy tűnik, hogy ez sem lesz elég a Ferrari ellen.

17:09
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

46. kör: A Mercedes tényleg letekertette a motorokat

A Sky Sportsnak megerősítették, hogy "egy ideje" már letekert motorral megy Hamilton és Bottas. Megtehetik, még így is gyorsabbak Vettelnél.

17:10
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

47. kör: Verstappen visszaért a pontszerző helyekre

Kevin Magnussent tisztán megelőzte a 10. helyért, majd a 2-es kanyarnál a biztonság kedvéért le is szorította őt a pályáról.

17:12
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

47. kör: Ricciardo tovább száguld, de Vettel még jól áll

Az ausztrál pilóta 1:23.675-re javította a legjobb kört, de Vettel még mindig 6 másodperccel van előtte. Nem lesz elég, hacsak a végén a DRS nem segít neki.

17:13
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

49. kör: Vizsgálják Verstappen védekezését

Verstappen kiszorította Magnussent a pályáról, a dán pilóta folyamatosan panaszkodik a rádión. Hamilton 1:23.542-re javította a legjobb köridőt.

17:16
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

49. kör: Ricciardo még mindig Vettel után lohol

1:23.361-re gyorsult, mérnöke azt mondta neki, hogy az utolsó körre utoléri Vettelt. Ez nem valószínű. Alonso érdeklődött, hogy mi a leggyorsabb kör, de úgy tűnik, nem áll ki a bokszba új gumikért, hogy megpróbálja megdönteni az eddigi eredményeket.

17:17
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

51. kör: Nem büntetik meg Verstappent

A sportfelügyelők gyorsan megvizsgálták az esetet. Ricciardo közben lekörözte Alonsót, most nincs előtte lekörözendő, mehet Vettel után. Massa utolérte Strollt, kérdés, hogy helyet cserélnek-e Ocon támadása érdekében.

17:18
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

52. kör: Alonso is feladja a versenyt

Taktikai kiesésnek tűnik, hogy büntetlenül váltót cserélhessenek. Mérnöke szólt neki a rádión, hogy lassítson, Alonso azt felelte, hogy oké.

17:21
szeptember 03, 2017
Vágólapra másolva!

53. kör: Hamilton nyert, és vezeti a világbajnokságot

A Mercedes pilótája csak 1 körre engedte ki a vezetést a kezéből a kerékcserék idején, nyert, és az idén először vezeti a világbajnoki pontversenyt. Bottas behozta a Mercedest a 2. helyre Vettel, Ricciardo és Räikkönen előtt. Ocon bejött a két Williams, Stroll és Massa előtt, Pérez felzárkózott rájuk, és Verstappen is pontot szerzett Monzában.