Oroszország mozgósít, Ukrajna újabb katonákat küld nyugati kiképzésre

Események

war Horizontal orosz ukrán háború
Az Ukrán Nemzeti Gárda tagjai egy harkovi kiképzőközpontban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 519. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
06:01
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:21
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna még nem döntött az olimpiai részvételről

Ukrajna sportminisztere arra utalt, hogy Kijev megfordíthatja a 2024-es olimpiát kihagyó politikáját, ha orosz és fehérorosz sportolók indulhatnak. Vadim Huttszait azután beszélt erről, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalosan megtiltotta Oroszország és Fehéroroszország részvételét a párizsi olimpián. A NOB még mindig nem erősítette meg, hogy az orosz és fehérorosz sportolók függetlenként, olimpiai zászló alatt indulhatnak-e.

Ukrajna még áprilisban jelentette be azt a vitatott politikát, hogy megtiltja sportolóinak a globális sporteseményeken, köztük az olimpián és a paralimpián való részvételt, ha Oroszországból és Fehéroroszországból indulnak sportolók. A politikát néhány ukrán sportoló bírálta, és azzal érvelt, hogy a teljes tiltás önmaga okozta seb, ami megfosztaná Kijev képviseletét a világ színpadán.

06:28
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

22 év börtönt kapott a sínrobbantó

A moszkvai katonai bíróság 22 év börtönbüntetésre ítélte azt az orosz-ukrán kettős állampolgárt, aki Ukrajna kérésére orosz vasúti síneket robbantott fel egy éve, az ukrán és fehérorosz határ közelében. A robbantás miatt egy elhaladó tehervonat és a pálya egy része megsérült, 10 órás fennakadást okozva. keresztül fennakadt.

Az orosz állami média szerint Szergej Belavin bevallotta a bűneit. Az ügyészek azzal vádolják, hogy az ukrán katonai hírszerzésnek dolgozott. Egyebek mellett terrorizmusért ítélték el.

07:10
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Moldova kiutasítja az orosz nagykövetség 45 alkalmazottját

Moldova úgy döntött, hogy augusztus 15-ig 45 embernek – 22 diplomatának és 23 adminisztratív alkalmazottnak - kell távoznia Oroszország kisinyovi nagykövetségéről, hogy korlátozzák azoknak a számát, akik "destabilizálhatják a Moldovai Köztársaságot".

Maria Zakharova orosz védelmi szóvivő "alaptalannak" minősítette a döntés okát, és jelezte, hogy a Kreml "nem marad válasz nélkül".

A moldovai média nemrég arról írt, hogy több tucat parabolaantennát helyeztek el a nagykövetség épületének tetején.

07:35
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Betegszabadságán a Maldív-szigeteken nyaralt egy ukrán képviselő

Az ukrán ügyészség büntetőeljárást indított egy képviselő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy luxusnyaralásra a Maldív-szigetekre utazott, annak ellenére, hogy januárban betiltották a nem hivatalos külföldi utazásokat az ukrán tisztviselőknek.

A vizsgálat szerint a képviselő betegszabadságot kért egy háromnapos lengyelországi üzleti útja után, hogy a Maldív-szigetekre menjen nyaralni a családjával. Egy luxusszállodában szálltak meg egy privát szigeten.

A képviselőt nem nevezték meg, de az ukrán médiában megjelent hírek szerint Zelenszkij elnök saját pártjának, a Nép szolgájának egyik tagja.

08:17
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország kibővítette a harcba hívható férfiak körét

Oroszország 27-ről 30 évre emeli a férfiak besorozhatóságának felső határát. Andrej Kartapolov, az orosz parlament védelmi bizottságának vezetője azzal érvelt a változtatás mellett, hogy eddig túl sokan tudták elkerülni az egy éves kötelező katonai szolgálatot.

A múlt héten egy külön intézkedésben megemelték a tartalékos katonák behívhatóságának felső határát, ami azt jelenti, hogy egyes férfiak 55 éves korukig katonai szolgálatra jogosultak lesznek.
A január 1-től életbe lépő törvénymódosítás megtiltja, hogy a már behívót kapott férfiak külföldre utazzanak. Aki nem jelentkezik a szolgálatra, az eddigi 3 ezer helyett 30 ezer rubeles (kb.: 115 ezer forint) pénzbírságra számíthat.

Oroszország évente kétszer hívja be a hadköteleseket kötelező katonai szolgálatra. Az új törvény várhatóan 2,4 millió emberrel bővíti az orosz hadkötelezettségi bázist.

Az ukrán fegyveres erők szerint 243 680 orosz katona halt meg Ukrajnában azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megkezdte teljes körű invázióját.

08:44
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. július 26-án az ukrán-magyar határszakaszon 7117 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6530 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 126 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

09:22
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna fokozza az ellentámadást

Az ukrán erők fokozták ellentámadásaikat, újabb lökést hajtva végre az ország déli részén, miközben közelebb kerültek az éles harcokkal küzdő keleti Bahmut városához. Megkísérlik Bahmut részleges bekerítését is, északról és délről nyomulva, hogy fenyegesse az ott lévő orosz erőket.

Az ukrán hadsereg több ezer nyugati kiképzett és felszerelt erősítést önt az orosz védelem gyengének vélt pontjára a Zaporizzsja régióban.

09:51
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Nyugaton kiképzett ukránok mennek a frontra

A Pentagon két, névtelenül nyilatkozó tisztviselője azt mondta a Times-nak, hogy Ukrajna folyamatban lévő ellentámadásának "fő hajtóereje" jelenleg délkeleten van, és Ukrajna mostantól több ezer, korábban tartalékban tartott, nyugati kiképzésű erősítést fog bevetni.

Ukrán tisztviselők arról tájékoztatták amerikai kollégáikat, hogy a megnövelt haderő déli előrenyomulást tervez, amelynek célja az orosz aknamezőkön és erődítményeken való áthajózás Tokmak városa felé. Ha sikerrel járnak, a következő céljuk a part közelében található Melitopol lenne.

"Ez a nagy próbatétel" - mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő.

A cél az, hogy elvágják az oroszok által megszállt területek és a Krím közötti szárazföldi kapcsolatot, vagy legalább annyi előrelépést érjenek el, hogy a stratégiailag jelentős félsziget Ukrajna lőtávolságába kerüljön.

Az az új művelet becslések szerint 1-3 hétig tarthat.

10:23
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: Egyelőre lehetetlen visszatérni a gabonaegyezményhez

A Kreml szerint egyelőre lehetetlen, hogy Oroszország visszatérjen a fekete-tengeri gabonakiviteli megállapodáshoz, mivel az orosz érdekekkel kapcsolatos megállapodást „nem hajtják végre". Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanakkor azt mondta újságíróknak, hogy Vlagyimir Putyin elnök világossá tette, hogy az egyezmény újraéleszthető, ha az Oroszországot érintő részét tiszteletben tartják.

11:06
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónok 1 milliárdért

Ukrajna idén 1 milliárd dollárt költ hazai dróngyártásra. Denisz Smihal miniszterelnök bejelentette, hogy 40 milliárd hrivnyát (1,08 milliárd dollárt) fektetnek be az ukrán dróniparba.

11:58
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz csapás ukrán raktárakra

Az orosz fegyveres erők azt állították, hogy csapást mértek egy ukrán üzemanyagraktárra és kiképzőközpontra Donyeckben. A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója is arról számolt be, hogy „július 26-án éjjel és reggel az orosz hadsereg Szumi megye hat községét ágyúzta".

12:16
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Egy évtizedes brit kudarcról készült jelentés

A brit kormány egy évtizedes kudarca lehetővé tette a Wagner-hálózat növekedését, csápjait mélyen Afrikába terjesztve, és kizsákmányolva a sebezhető országokat – áll az Egyesült Királyság külügyi bizottságának rendkívül kritikus jelentésében. Felszólították a kormányt, hogy tiltsa be a Wagner-csoportot az Egyesült Királyságban, és tegyen sokkal összehangoltabb erőfeszítéseket annak megakadályozására, hogy a londoni Cityt pénzügyi központként használja.

12:38
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Pekingbe megy Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy októberben Kínába látogat – közölte a Kreml. „Köztudott, hogy meghívást kaptunk, és szándékunkban áll Kínába menni, amikor októberben lesz az Egy övezet Egy út Fórum" – mondta Jurij Usakov, az orosz elnök nemzetközi ügyekben illetékes helyettese.

13:08
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Dániában és Romániában biztosan lesz F-16-os kiképzés

Az ukrán pilóták F-16-os vadászrepülőgép-kiképzésen vesznek részt Dániában és Romániában, de más helyszíneket is fontolóra vesznek – közölte John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője. Megjegyezte, hogy a képzési program egyéb részletei, mint az időpontok, a tanterv hossza, még nem véglegesek.

Kirby szerint az Egyesült Királyság angol nyelvű leckéket ad az ukrán pilótáknak, hogy irányíthassák a nyugati gyártású repülőgépeket.

13:44
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Fehér Ház: Nem holtponton vagyunk, haladunk előre

Az ukrán erők haladnak előre, és a fronton kialakult helyzet "nem patthelyzet" - jelentette ki John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Kirby megjegyzései egy sajtótájékoztatón elhangzott kérdésre érkeztek, ami azt firtatta, hogy az ellentámadás túl lassan halad.

14:07
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokkal támadtak éjjel az oroszok

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy éjjel Oroszország nyolc iráni gyártmányú Shahed drónnal támadott Krasznodar irányából. A 8 drónt a légvédelem lelőtte.

14:47
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország az odesszai kikötőt támadta

Az odesszai kikötőt ért orosz rakétatámadásban az éjszaka folyamán meghalt egy civil őr - közölte Oleh Kiper regionális kormányzó.

15:29
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Harkovot támadta

Éjszaka Oroszország lőtte a harkovi régiót. Egy 74 éves nő meghalt, további 4 ember megsérült.

16:13
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika a Hágai bírósághoz fordul

Joe Biden amerikai elnök elrendelte az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnök bizonyítékainak átadását a hágai bíróságnak - írta a The New York Times.

16:46
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítják az ukránok

Az ukrán csapatok déli irányú ellentámadása tegnap áttörte az orosz védelmi állásokat - de a katonai elemzők szerint ez még mindig kevés lehet. .

A konfliktusról szóló legfrissebb jelentésében a Háborút Tanulmányozó Intézet szerint az ukrán erők a nyugat-zaporizzsjai Robotyne falu irányába indítottak a támadást.

A műholdfelvételek azt mutatják, hogy Ukrajna 2,5 kilométert nyomult előre a támadás során, mielőtt az orosz erők visszaszorították őket.

17:00
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Így használják a harci helikoptereket az oroszok

A Ka-52 HOKUM harci helikopter "súlyos nehézséget jelent Ukrajnának", és nemrégiben egy új páncéltörő rakétával, az LMUR-ral szerelték fel a helikoptereket - írta a brit védelmi minisztérium

A rakéta hatótávolsága körülbelül 15km, és a védelmi minisztérium szerint Oroszország

gyorsan kihasználta a lehetőségeket, hogy ezeket a fegyvereket az ukrán légvédelem hatótávolságán kívülre lője ki.

17:40
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Szibériában lezuhant egy Mi-8 típusú helikopter

Hat ember meghalt és heten megsérültek egy Mi-8 típusú helikopter balesetében az Oroszországi Föderációhoz tartozó Altaj Köztársaságban - közölte csütörtökön a Roszaviacija orosz légügyi hatóság.

Az Altaj Avia légitársaság helikoptere a Szibéria déli részén fekvő köztársaság székhelyétől, Gorno-Altajszktól 200 kilométerre délre zuhant le.

Fedélzetén 13 utas és háromfőnyi személyzet tartózkodott.

A nyugat-szibériai közlekedési ügyészség vizsgálatot indított, az orosz Nyomozó Bizottság pedig a légi közlekedés szabályainak megsértésének gyanújával vizsgálódik a szerencsétlenség ügyében.

18:24
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg ismét odesszai kikötőket támadott

A kikötői infrastruktúra ellen intézett rakétatámadást Odessza térségében az orosz hadsereg csütörtökre virradóra, egy biztonsági őr meghalt, és károkat szenvedett egy rakodóterminál - közölte a régió kormányzója.

Oleh Kiper elmondta, hogy az oroszok Kalibr rakétákat lőttek ki egy fekete-tengeri tengeralattjáróról egy - általa nem pontosított - kikötőre. Egy biztonsági épület romba dőlt, és két autó megrongálódott.

19:10
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai államfő az orosz védelmi miniszterrel találkozott

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel találkozott, aki a koreai háború lezárásának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekre érkezett Phenjanba.

A Szovjetunió több mint 30 évvel ezelőtti felbomlása óta Sojgu az első orosz védelmi miniszter, aki Észak-Koreába látogatott.

Kim Dzsong Un és Szergej Sojgu katonai kérdésekről tárgyalt, ezen belül a két ország védelmével és biztonságával kapcsolatos témákat érintettek, továbbá a regionális és nemzetközi biztonsággal összefüggő nézeteiket egyeztették az észak-koreai állami műsorszolgáltató csütörtöki jelentése szerint.

A találkozón Sojgu átadta az észak-koreai vezetőnek Vlagyimir Putyin orosz elnök "meleg és baráti levelét" - közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

19:59
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Az elmúlt napokban fokozódtak az ukrán támadások

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön közölte, hogy az elmúlt napokban felerősödtek az ukrán támadások, elsősorban az ukrajnai Zaporizzsja térségében húzódó frontvonalon - írja a Reuters.

A szentpétervári Oroszország-Afrika csúcstalálkozón nyilatkozva Putyin azt mondta, hogy Ukrajna a front egyik szakaszán sem aratott sikert.

20:59
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország és Kína javára folytatott ipari kémkedés gyanújával emeltek vádat négy ember ellen Franciaországban

Két francia és két kínai állampolgár, köztük egy csúcstechnológiai cég két vezetője ellen emeltek vádat Párizsban azzal a gyanúval, hogy Kína és Oroszország számára folytattak ipari kémkedést - írta csütörtökön a Le Parisien napilap igazságügyi forrásokra hivatkozva.

A lap szerint a vádemelés március 24-én történt a 63 éves kínai Ruoadan Z., az Omnic félvezetőgyártó elnöke és Marc R., a cég francia vezérigazgatója ellen.

Azzal gyanúsítják őket és két társukat hogy olyan műszaki eljárásokat, dokumentumokat és fájlokat szolgáltattak ki, amelyeknek külföldi kézre kerülése alapvető érdeksérelmet okozott a francia államnak.

Amennyiben bűnösnek találják őket, 15 évig terjedő szabadságvesztésre és 225 ezer euró (129,5 millió forint) pénzbüntetésre számíthatnak.

22:02
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán parlament meghosszabbította a hadiállapotot és a mozgósítást

Az ukrán parlament csütörtöki ülésén elfogadta a hadiállapot és az általános mozgósítás meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatokat - közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A hadiállapotot és az általános mozgósítást újabb kilencven nappal, 2023. november 15-ig hosszabbították meg. A vonatkozó határozatokra 347, illetve 334 képviselő szavazott a 450 fős törvényhozásban.

A következő parlamenti választásokat októberben kellene megtartani. A törvény szerint azonban hadiállapot idején nem tarthatók választások.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán nyújtotta be a parlament mandátumának meghosszabbítására vonatkozó javaslatokat a törvényhozásnak - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

22:49
július 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok folytatják a támadásokat Zaporizzsja megyében

Az ukrán erők folytatták csütörtökön a támadó hadműveleteket a délkeleti országrészben lévő Zaporizzsja megyében, Melitopol és Bergyanszk kikötőváros irányában, megszilárdították állásaikat az elért vonalakon - számolt be az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében.

A dokumentumban a kijevi katonai vezetés kiemelte, hogy az orosz erők a nap folyamán rakéta- és légicsapást indítottak a déli, odesszai régió kikötői infrastruktúrája ellen: két Kalibr típusú rakétát indítottak és nyolc Sahid csapásmérő drónt, utóbbiakat az ukrán légierő mind megsemmisítette.

Összességében az orosz erők csütörtökön 27 légicsapást intéztek, és több mint harmincszor nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és ukrajnai településekre.

A támadásokban civilek haltak, illetve sebesültek meg, de számukat a vezérkar nem hozta nyilvánosságra. Kiemelte, hogy Ukrajna déli részén kikötői létesítmények és a lakóépületek semmisültek, illetve rongálódtak meg.

06:33
július 28, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.