Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 607. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül18 bejegyzés
08:14
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:21
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 22-én az ukrán-magyar határszakaszon 6100 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4949 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 88 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:28
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Hat ember halt meg a levélfeldolgozóban

Hat ember meghalt, további 17 pedig megsebesült, amikor rakétatalálat érte a Harkov megyei Korotics postai levélfeldolgozó központját - jelentette be Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök éjszakai videójában arról beszélt, hogy befejeződött a mentési akció.

09:08
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Különösen nehéz a helyzet

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij szerint Avdijivkában és a közeli Marjinka városában a helyzet továbbra is „különösen nehéz". Számos orosz támadás ellenére tartják a pozícióikat. Az orosz erők támadások sorozatát hajtották végre Avdijivka városánál, amely az orosz kézen lévő Donyeck és Luhanszk régiókból álló Donbász többi része visszafoglalásának kapuja.

10:02
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok átkeltek a Dnyiprón

Az amerikai székhelyű Háborúkutató Intézet (ISW) jelentése szerint a Herszonban tartózkodó ukrán erők átkeltek a Dnyipró folyón, hogy új pozíciókat foglaljanak el és üldözzék az orosz erőket. Az oroszok elfoglalják a keleti partot Herszonnál, míg a nyugati part továbbra is szabad és ukrán ellenőrzés alatt áll, bár az oroszok rendszeresen lövöldöztek a hétvégén. Oroszország azt közölte, hogy történtek ukrán átkelési kísérletek.

10:37
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Mith McConnell támogatja a segélyjavaslatot

Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője kijelentette: határozottan támogatja Joe Biden elnök és a Fehér Ház 106 milliárd dolláros segélyjavaslatát Izraelnek és Ukrajnának, mondván, hogy ő és az elnök lényegében „egy oldalon vannak" ebben a kérdésben.

11:06
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokat és rakétákat lőttek le Ukrajna felett

Oroszország 13 Sahid típusú önmegsemmisítő drónnal, egy irányított H-59 rakétával és egy azonosítatlan drónnal támadta meg Ukrajnát hétfőre virradó éjjel, a légvédelem valamennyit a levegőben megsemmisítette - közölte az ukrán légierő a Telegramon.

A jelentés szerint az orosz erők délről az Oroszország által még 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigetről indították a Sahid drónokat, amelyek különböző irányokba repültek Ukrajna déli, keleti és középső régióiba. A H-59-es rakétát egy Szu-34-es repülőgépről lőtték ki Zaporizzsja megye légteréből. Feltehetően Ukrajna északi határánál indítottak útnak egy ismeretlen típusú drónt. (MTI)

11:29
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

150-190 ezer katonát veszíthetett Oroszország

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legfrissebb jelentése szerint az ukrajnai háború kezdete óta Oroszország valószínűleg 150-190 ezer fős veszteséget szenvedett el. Ide sorolják a meghalt, vagy tartósan rokkanttá vált katonákat. További 50-100 ezer olyan katonája lehet Oroszországnak, akik bár megsebesültek, de felépülésük után visszatértek a harcmezőre.

12:06
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna drónhiánytól tart

Ukrajna drónhiánytól tart amiatt, hogy Kína exportkorlátozásokat állított be – írja a BBC. Az ukrajnai háború az első olyan fegyveres konfliktus, amelyben ilyen kiterjedt mértékben alkalmaznak drónokat mindkét oldalon.
A legtöbb drónt Kínában gyártják, normál kereskedelmi forgalomba kerülnek, és azokat "polcról" vásárolja Ukrajna, illetve a támogatói. Az új készletek létfontosságúak a harcok során elveszett drónok nagy száma miatt.

12:39
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Teheránba utazik az orosz külügyminiszter

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Teheránba látogat, hogy regionális kollégáival tárgyaljon – erősítette meg minisztériumának szóvivője. Irán hivatalos hírügynöksége korábban arról számolt be, hogy Oroszország, Törökország, Azerbajdzsán és Örményország külügyminiszterét hívták meg a tárgyalásokra.
A nyugati országok azzal vádolják Teheránt, hogy nagy mennyiségű drónnal és egyéb fegyverekkel támogatja Oroszország ukrajnai offenzíváját.

13:02
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Hőerőművet lőttek az oroszok

Oroszok tegnap este megtámadtak egy hőerőművet, amelyet Ukrajna legnagyobb magán energetikai vállalata, a DTEK üzemeltet, és jelentős károkat okoztak - közölte ma a vállalat.

13:25
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Őrizetben marad az amerikai-orosz újságírónő

Alsu Kurmasheva orosz-amerikai újságírónő előzetes letartóztatását hétfőn december 5-ig meghosszabbították - jelentette a Reuters riportere a bíróságról. Kurmashevát a külföldi ügynökökről szóló orosz törvény megsértésével vádolják.

14:11
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnát gyengítheti az izraeli háború

A litván külügyminiszter szerint a közel-keleti konfliktus nem gyengítheti az Ukrajnának nyújtott uniós támogatást. Gabrielius Landsbergis a luxemburgi külügyminiszteri csúcstalálkozóra tartva aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az izraeli és gázai konfliktus miatt a politikai energia elvonódik Ukrajnától.

Mint mondta, „Elvárom, hogy látható és fontos partnerek legyünk az izraeli és palesztinai válság megoldásában, mert ez a mi biztonságunkról és azokról az elvekről is szól, amelyekért Ukrajnában küzdünk a jogállamiságról és hasonlókról. Nem felejthetjük el, nem fordíthatjuk el a tekintetünket Ukrajnáról. Látjuk Oroszország újbóli offenzíváját, és ez arra emlékeztet minket, hogy az oroszok az ilyen helyzetekre várnak, amikor máshová tereljük a figyelmünket, hogy felújíthassák a támadásaikat. (The Guardian)

14:54
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: Megszűnik az Amerika-központú világrend

A Kreml hétfőn közölte, hogy egyetért Joe Biden amerikai elnökkel abban, hogy szükség van egy "új világrend" megteremtésére, de nem ért egyet azzal, hogy az USA képes lenne azt megteremteni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen azt mondta, hogy az USA egy "Amerika-központú" világrendről beszél, amely a jövőben nem fog létezni - írja a Reuters. (The Guardian)

15:44
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Herszoni kémeket fogtak el az ukránok

Letartóztattak három herszoni lakost, mert állítólag segítettek az oroszoknak a csapások célpontjainak kijelölésében, Herszon városában - jelentette be hétfőn a regionális ügyészség a Kyiv Independent szerint.

Az oroszok a jelentések szerint rendszeresen lőtték Herszon és a Dnyipro nyugati partján lévő falvakat a keleti parton lévő állásokból, ahonnan tavaly év végén visszavonultak.

16:42
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb EU-s milliárdokat kapott Ukrajna

Ukrajna megkapta az Európai Uniótól a makroszintű pénzügyi támogatás kilencedik részletét, 1,5 milliárd eurót - közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn a Telegramon.

Az EU költségvetési támogatása 2023-ban már 15 milliárdot tesz ki, ez az egyik legfontosabb tényező, amely segíti Ukrajnát, hogy gazdaságilag erős és fenntartható legyen - hangsúlyozta a kormányfő. Kiemelte, hogy jelenleg Kijev az Európai Bizottsággal közösen egy új, Ukrajnát hosszú távon segítő támogatási programon dolgozik, amelynek összértéke 50 milliárd euró. "Jövőre 18 milliárd eurót várunk ettől a programtól" - tette hozzá Smihal, köszönetet mondva az európai partnereknek az Ukrajna iránti "megingathatatlan szolidaritásukért".

Az Európai Bizottság szeptember 22-én fizette ki Ukrajnának az előző, nyolcadik részletet, amely úgyszintén 1,5 milliárd eurót tett ki.

17:26
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint háromszáz ukrán sportoló halt meg eddig a háborúban

Legalább 361 ukrán sportoló halt meg az ukrajnai orosz invázió következtében - írta Gyunduz Mamedov, Ukrajna volt főügyészhelyettese az X-en.

Több mint 3000 sportoló és edző harcolt tovább az ukrán légierőben - írta, hozzátéve, hogy a sportolók halála "súlyos veszteség Ukrajna és jövője számára".

18:29
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Módosít az ukrán menekültpolitikán Írország

Írország azt tervezi, hogy korlátozza az ukrán menekültek hozzáférését az állam által biztosított lakhatáshoz.

Írország kormánya az ország ukránokra vonatkozó menekültpolitikájának olyan módosítását készíti elő, amely három hónapra korlátozná az állam által biztosított lakhatáshoz való hozzáférésüket, mielőtt saját lakhatást kell biztosítaniuk - írta az Irish Examiner október 23-án egy kormányzati forrásra hivatkozva.