Percről percre

Ukránbarát, radikális baloldali merénylet Robert Fico ellen - a legfrissebb hírek a szlovák miniszterelnökről percről percre

Események

Robert Fico, robertfico
Robert Fico, szlovák kormányfő
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Vágólapra másolva!
Öt lövés érte Robert Fico szlovák miniszterelnököt szerda kora délután a kihelyezett kormányülés után az utcán, amikor helyiekkel találkozott. A politikust helikopterrel szállították kórházba, mintegy négy órán át tartott az életmentő műtét. A merénylőt, egy 71 éves radikális baloldali férfit azonnal őrizetbe vették.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés

A merénylet a nyitrabányai (Handlová) kihelyezett kormányülést követően történt, a helyi kultúrház előtt. 

 

23:51
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Elhalasztják jövő hétre tervezett kormányellenes tüntetésüket a cseh gazdák

Elhalasztják a jövő hét szerdára tervezett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, az Agrárszövetség vezetése pénteken késő este bejelentette, hogy akciójukat június 4-re halasztják.

A cseh szakszervezetek szövetsége korábban szintén bejelentette, hogy a jövő hét keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget.


 

21:18
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Állig felfegyverzett rendőrök lepték el a merénylő lakását - fotó

Május 16-án egy lévai lakótelepi lakást rohamoztak meg a rendőrök. Az épületben a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletet elkövető férfi lakik.

A képen látható, ahogy a gyanúsítottat a rendőrautóhoz kísérik.

Rendőrök tartottak házkutatást a merénylő lakásán.
Fotó: MTI/AP/TVNoviny

 

20:38
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Elsőként a politikusok és az újságírók retorikáját kell megváltoztatni

Robert Kaliňák (Smer) miniszterelnök-helyettes a péntek este közzétett videójában arról beszélt, a Robert Ficót (Smer) ért merényletet követően elsőként a politikusok és az újságírók retorikáját kell megváltoztatni - írja az Új Szó.

A parlamenti választás óta hiányzik a társadalomból a három legfőbb alkotmányos tisztségviselő találkozója, ezért megértjük a kezdeményezést, hogy kerekasztal-beszélgetést hívjanak össze, ahová a parlamenti pártok vezetőit várják. Jelenleg azonban Robert Fico, a Smer párt elnöke kórházban van

 – mondta Kaliňák.

19:51
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Aktívan figyeli a rendőrség a gyűlölködő bejegyzéseket

Nagyon sok gyűlölködő bejegyzés jelent meg a közösségi oldalakon a Robert Fico (Smer) miniszterelnök elleni szerdai támadással kapcsolatban, az ellenzéki választókat és az ellenzéki pártok képviselőit is támadják az interneten. A szlovákiai Országos Rendőr-főkapitányság közölte, vizsgálják a gyanús bejegyzéseket - írja az Új szó.

Minden egyes ilyen ügyet kivizsgálnak, és speciális eljárással állapítják meg, hogy a bejegyzés íróját gyűlölet motiválta-e vagy sem

 – tette hozzá a rendőrség a közösségi oldalon.

19:10
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

A merénylet komoly hatással lehet az emberek lelki állapotára

A Robert Fico (Smer) miniszterelnök ellen elkövetett merénylet pszichológiai szempontból is számos kérdést vet fel, legyen szó akár a kormányfő felépüléséről, az elkövető mentális állapotáról vagy éppen arról, hogy az embereknek hogyan kellene reagálniuk egy ilyen incidensre - írja az Új szó. 

A merénylet sokakban ébreszthet félelmet, szorongást, ezért is fontos, hogy ilyenkor ne maradjanak egyedül az érzéseikkel – hívták fel a figyelmet a Nefelejcs (Nezabúdka) nevű segélyvonal szakemberei, amelyet a Liga a Lelki Egészségért (LDZ) is támogat.

18:40
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

A szlovák köztársasági elnök találkozót kért a védelmi minisztertől

Robert Kaliňák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes még nem nyilatkozott arról, részt vesz-e a Smer párt azon a találkozón, amelyre Zuzana Čaputová köztársasági elnök és utódja, Peter Pellegrini (Smer) hívta meg a politikai pártokat a Robert Fico miniszterelnök (Smer) elleni merénylet után. 

Tudomásul vette a meghívást, de még nem beszélt róla a kollégáival vagy a miniszterelnökkel 

– mondta pénteken, a besztercebányai kórház előtt tartott sajtótájékoztatón. Közölte, hogy még nem volt alkalma egyeztetni a miniszterelnökkel sem. Hangsúlyozta, továbbra is Fico a miniszterelnök, és annyira aktívan tölti be a pozíciót, amennyire az állapota engedi.

16:25
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Eljárást indítanak egy férfi ellen, aki halálosan fenyegetőzött

Eljárást indított egy férfi ellen a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, vagyis a NAKA. A férfi halálosan megfenyegette a belügyminiszter Matúš Šutaj Eštokot, valamint a Smer képviselőjét, Rivhard Glückot.

Már korábban figyelmeztettek a hatóságok, hogy a gyűlöletkeltő bejegyzések íróit felelősségre fogják vonni. A belügyminiszter hozzátette, hogy a rendőrség akkor is lépéseket fog tenni, ha bármelyik politikus fenyegetést kap.

15:49
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

A kormány a megszokott módon működik

Szlovákiában a következő kormányülés szerdára van betervezve, és meg is tartják, a kormányfőhelyettes és védelmi miniszter, Robert Kaliňák fogja vezetni. A helyettes biztosított mindenkit, hogy a kormány a megszokott módon működik, a miniszterek továbbra is végzik a munkájukat - írja az Új Szó

15:22
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Halálos fenyegetéseket kapott a Progresszív Szlovákia elnöke

Michal Šimečka, a PS elnöke elmondta, hogy több halálos fenyegetést is kapott, amikben nem csak őt, hanem a kislányát és a párját is fenyegették. Azt is hozzátette, hogy nem ez volt az első eset – írja az Új Szó

Szerinte az erőszak egyre fokozódik, ráadásul egyes politikusok is szítják a tüzet. 

Egy olyan időszakban, amikor a miniszterelnök még mindig a kórházban küzd a felépüléséért, az embereknek a megbékélés világos üzenetét kell hallaniuk tőlünk

 – mondta a politikus.

"Szeretném megismételni a felhívásomat. Legalább 100 nap nyugalomra van szükségünk, időre a megbékéléshez és az új szabályok felállításához, el kell kerülnünk a támadásokat, a vádaskodásokat és minden ellentmondásos, elszabadult javaslatot. Ezt minden egyes politikus megteheti, aki őszintén törekszik a társadalom békéjére” – tette hozzá. 

Michal Šimečka a fenyegetések miatt feljelentést tett. 

14:57
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Megvan, mikor döntenek a merénylő letartóztatásáról

A szlovák ügyészség javasolta a merénylő, Juraj C. letartóztatását. A letartóztatásról a bazini Specializált Büntetőbíróság fog dönteni. A 71 éves támadót szombaton délelőtt fogják kihallgatni - írja az Új Szó

14:22
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Vizsgálódik a rendőrség

A szlovák belügyminiszter, Šutaj Eštok a ta3-nak elmondta, hogy az erőszak nem lehet válasz az erőszakra. Hozzátette, hogy a merénylettel kapcsolatban a rendőrség 40 gyűlöletbeszéddel vagy merényletekkel kapcsolatos posztot vizsgál a közösségi oldalakon.

13:54
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Másodszor is megműtötték Robert Ficót

A besztercebányai kórház igazgatója, Miriam Lapuníkova elmondta, hogy a miniszterelnök egy újabb műtéten esett át – írja az aktuality.sk

Elmondta, hogy az orvosok a CT-vizsgálat után döntöttek úgy, hogy újabb műtétre van szükség. A lőtt sebek okozta elhalt szöveteket távolították el. Az igazgató hozzátette, hogy Robert Fico állapota továbbra is súlyos. 



 

12:38
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Így van most Robert Fico

Az Új Szó információi szerint a kormányfőt továbbra is az intenzív osztályon kezelik. Bővebb tájékoztatást későbbre ígért a Kormányhivatal. Egy másik helyi lap úgy tudja, hogy Robert Fico ma átesett egy CT-vizsgálaton, aminek biztatóak voltak az eredményei. Ma kitisztíthatják a sebét és bekötözik. 

11:43
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Délben adnak tájékoztatást Robert Fico állapotáról

A besztercebányai Roosevelt kórház minden nap dél körül ad tájékoztatást a közösségi oldalán Robert Fico egészségügyi állapotáról. Ezt a kórház szóvivője megerősítette az aktuality.sk-nak.

A kórház legutóbb azt írta a közösségi oldalán, hogy minden páciensük gondozása kiemelten fontos, ahogy a magánéletük védelme is. Ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy jelen esetben a miniszterelnökről van szó, ezért minden vele kapcsolatos kommunikációt a kormányhivatallal egyeztetnek.

11:18
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Kedden találkoznak a szlovák politikai pártok vezetői

A szlovák államfő Zuzana Čaputová és az utódja, Peter Pellegrini kedd délutánra tervezik, hogy találkoznak a szlovák politikai pártok vezetőivel. Ezt az államfő szóvivője is megerősítette. A részletekről csak későbbre ígértek tájékoztatást.

Az államfőnek és utódjának az a célja, hogy a Robert Fico miniszterelnök elleni merénylet után megpróbálják lecsillapítani a feszült hangulatot, és közösen ítéljenek el minden erőszakot. Ezen felül arra szólították fel a pártokat, hogy szakítsák meg, vagy fogják vissza a kampányukat az EP-választás előtt.

10:45
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

A lengyel miniszterelnököt is megfenyegették

A szlovákiai merénylet után a Donald Tusk lengyel miniszterelnök az X-en azt posztolta tegnap, hogy a szlovák miniszterelnök, Robert Fico elleni támadás után őt érintő, gyűlöletkeltő kommentek is voltak.

Ma a szlovákok példát mutattak arra, hogy mit kellene tenni Donald Tuskkal

 – írta az egyik kommentelő.

Az egyik lengyel portál ezek után arról írt titkosszolgálati forrásokra hivatkozva, hogy Donalad Tusk védelmét megerősítették. A lengyel hatóságok azonban ezt nem kommentálták, mondván a védelmi hivatal munkája titkos - írja az Új Szó

09:58
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Megfenyegették Nyitra megye elnökét

Megfenyegették Branislav Becíket, Nyitra megye elnökét, aki emiatt feljelentést tett a rendőrségen.

A megyei önkormányzat három épületben működik. A portások helyét ideiglenesen biztonsági őrök veszik át, és néhány tervezett programot is lemondanak.

09:36
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Átkutatták a merénylő otthonát

A szlovák Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) pénteken, a kora reggeli órákban átkutatta a merénylő lévai otthonát.

A Markíza úgy tudja, a Lynx Commando különleges bevetési egység a helyszínre szállította a merénylőt, Juraj Cintulát is. A lévai lakásban, ahol a 71 éves férfi a feleségével élt, néhány órán át tartózkodtak, ezalatt átkutatták a lakást, rögzítették a nyomokat.

„Az indíték meghatározásakor fontos kideríteni, hogy hol lakott az illető, milyen dolgokat, esetleg más fegyvereket tartott-e” – nyilatkozta a Markízának Peter Vacok ügyvéd, egykori nyomozó.

 

08:34
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Pellegrini: Fico mindenre emlékszik

Peter Pellegrini megválasztott szlovák államfő a Ta3-nak azt mondta, hogy a miniszterelnök emlékszik a szerda délután Nyitrabányán történt merényletre, és meglepődött, hogy ilyen gyorsan történtek a dolgok, és hogy egyáltalán ez megtörténhetett.

Robert Fico a Besztercebányára történő átszállítás teljes szakaszában magánál volt, és Pellegrini szerint mindent érzékelt, ami körülötte történt. Emlékszik, hogyan kapott elsősegélyt, hogyan szállítják Nyitrabányára (Handlová), majd helikopterrel Besztercebányára, hogyan vizsgálják a sürgősségi osztályon. Csak arra nem emlékszik, amikor altatás alatt állt - tette hozzá Pellegrini.

Robert Fico, bár magánál van, állapota továbbra is súlyos - írja az Új Szó

07:49
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Nem kizárt az újabb műtét

Robert Fico eddig egy műtéten esett át, de az őt kezelő kórház igazgatója szerint ez öt órán át tartott, és két orvosi csapat – egy sebész és egy traumatológus orvosokból álló kollektíva – végezte. A szlovák miniszterelnök ttöbbszörös traumás sérülést szenvedett, és a műtét az orvosok számában is tükrözi a helyzet súlyosságát. A politikus felépülése sem lesz könnyű. Egyelőre nem lehet kizárni, hogy szüksége lesz-e további műtétre.

06:59
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Két évtizede nem látott merénylet

A Reuters legfrissebb podcastjében megemlítették, hogy a Robert Fico elleni támadás több mint húsz év óta az első merénylet, amelyet magas rangú európai politikai vezetővel szemben hajtottak végre.

Zoran Djindjic szerb miniszterelnök ellen két merényletet is elkövettek 2003-ban.  Először az autóját próbálták meg letéríteni az útról, eredménytelenül. A második kísérlet sikeresnek bizonyult: 2003. március 12-én a szerb kormány székházának a bejárata előtt lőtte le a szerb Különleges Műveleti Egység egyik tagja.

06:19
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Szolidaritás a miniszterelnökkel

A világ több mint kétszáz országának vezetője és a legnagyobb nemzetközi szervezetek is kifejezték szolidaritásukat Robert Fico miniszterelnökkel. A reakciók és a jókívánságok folyamatosan érkeznek – közölte a szlovák külügyminisztérium sajtóosztálya. A tárca szerint eddig 77 országból érkezett telefonhívás vagy üzenet államfőktől, nagykövetségektől, biztosoktól, főtitkároktól és nemzetközi szervezetek vezetőitől.

05:38
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Erőszak a rádióból

Alexander De Croo belga miniszterelnök feljelentést tett a flamand Waregem 1 rádió egyik műsorvezetője ellen, aki egy szerdai adásban arra biztatta hallgatóit, hogy „vadásszák le” a miniszterelnököt.

A műsorvezető a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merényletről szóló hír beolvasását követően a belga kormányfőre utalva azt mondta: a biztonsági intézkedések ellenére látható, hogy meg lehet ölni egy miniszterelnököt, „ezért azt mondanám, hogy hajrá”.

05:11
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Nem politikai nyilatkozat készül

Peter Pellegrini megválasztott államfő szerint a szlovák politikusok egy olyan nyilatkozat készítésén dolgoznak, amely nem politikai, hanem emberi jellegű, és amelyet a politikai spektrum minden szereplőjének el kell fogadnia. A dokumentumot a pártok képviselői előreláthatólag a jövő héten írhatják alá az elnöki palotában.

04:33
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Nem kellett újra megműteni

A besztercebányai kórház igazgatója, Miriam Lapuníková közölte, a miniszterelnöknek csütörtökön nem volt további műtétje, és egyelőre az áthelyezése sem aktuális. Hétfőn szakértői konzíliumot tartanak, amelyen dönthetnek az esetleges áthelyezésről, de hozzátette, ez a kormányfő döntésén is múlik. Az igazgatónő szerint érthető, hogy közel szeretne lenni az otthonához és a szeretteihez.

04:24
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Magához tért, beszélt

Peter Pellegrini a TA3 csütörtök esti műsorában azt mondta, a besztercebányai kórház orvosai kiváló munkát végeztek, így már csak Robert Fico szervezetén múlik, hogy megbirkózik-e a sérülésekkel. A megválasztott köztársasági elnök elárulta, az orvosok megengedték neki, hogy néhány perc erejéig találkozzon a kormányfővel.

04:22
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Fico állapota súlyos

Peter Pellegrini megválasztott szlovák államfő szerint a miniszterelnök csak hajszál híján menekült meg a haláltól. Robert Fico egészségi állapota továbbra is súlyos.

04:16
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.