Oroszország óriási csapást mért az ukrán infrastruktúrára, Ukrajna több fontos helyről is kivonul

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.26., UkránOroszháború
Ukrán légvédelem az odesszai régióban április 24-én.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 803. napjáról.

 

04:31
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:41
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 5-én az ukrán-magyar határszakaszon 4223 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3844 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:42
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Elmaradt a videó

Úgy tűnik, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök átadta magát az ortodox húsvét ünneplésének, nem készült el ugyanis az elnöki weboldalra rendszeresen feltöltött esti videóüzenet. Volt már ilyenre példa a 803. napja tartó háború során, de csak rendkívüli esetekben, például amikor az államfő az Egyesült Államokba utazott, de akkor is igyekezett mielőbb bepótolni az esti videót. 
A legutóbbi üzenete vasárnap reggeli és elsősorban az ortodox húsvétról szól, nem foglalkozik benne napi ügyekkel.

05:36
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin nem említette a háborút

Vlagyimir Putyin húsvéti üzenetében nem említette kifejezetten a háborút, amikor részt vett egy moszkvai húsvéti istentiszteleten, amelyet az ország ortodox egyházának feje, Kirill pátriárka vezetett. Ehelyett köszönetet mondott Kirillnek a „gyümölcsöző együttműködésért a jelenlegi nehéz időszakban, amikor olyan fontos számunkra, hogy egyesítsük erőfeszítéseinket a haza folyamatos fejlődéséért és megerősítéséért”.
 

06:53
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Irányított kivonulás

Katonai szakértők úgy vélik, hogy Ukrajna "irányított kivonulást" hajt végre a kulcsfontosságú helyszínekről egy időre - a nyugati katonai segélyek új készleteinek megérkezésére számítva.

07:46
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Becsült veszteségek

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma arról számolt be, hogy Oroszország áprilisi offenzívája napi 899 orosz áldozatot követelt, ami magasabb, mint a Bahmutért vívott harc csúcsán.
Nagyon nehéz azonban megbízható adatokat szerezni az ukrajnai háborúról, mivel Oroszország lekicsinyli veszteségei mértékét, Kijev pedig elkerüli, hogy konkrét számokat közöljön.
 

08:27
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Kubai zsoldosok

Elemezők szerint Vlagyimir Putyin igyekszik elkerülni az újabb orosz mozgósítási kört, mert attól tart, hogy az rávilágít az orosz áldozatok növekvő számára. Ehelyett Oroszország a hírek szerint külföldi állampolgárokat toboroz hadserege megerősítésére, a legújabb célpont pedig Kuba.  
A jelentések szerint a kubai újoncoknak orosz állampolgárságot és havi 730 ezer forintnak megfelelő fizetést ajánlottak fel, miközben Kubában átlagosan havi 9-10 ezer forintnak megfelelő pesót keresnek.
A csomag természetesen vonzónak tűnik, különösen, ha az újoncoknak először azt mondják, hogy nem fognak a fronton szolgálni.

09:24
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

1 milliárd dolláros a kár

Az ország energiaügyi minisztere szerint legalább egymilliárd dolláros kárt okoztak az ukrajnai energiainfrastruktúra elleni orosz támadások.
German Galuscsenko azt mondta, hogy az orosz erők március közepe óta szinte napi rendszerességgel támadják meg az ukrán hő- és vízerőműveket, valamint az elektromos főhálózatokat, és nyilvánvaló, hogy a támadások folytatódni fognak.
Miközben az anyagi kár is tetemes, a helyreállítás technikai-műszaki feladata is egyre nehezebb, ami miatt több régióban tartósabb áramszünettel kell együtt élni.

10:18
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Kritikus a helyzet

Szumi megyében az orosz dróntámadások miatt kritikus az infrastruktúra helyzete, köztük a vízellátás és az áramszolgáltatás. A még működő kórházakban generátorok szolgáltatnak áramot.

10:54
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Kína nem részese a konfliktusnak

A Párizsba érkezett kínai elnök, Hszi Csin-ping a Le Figarónak nyilatkzova azt mondta: a nemzetközi közösséggel együttműködve szeretne megoldást találni az orosz-ukrán konfliktus megoldására, miközben azt állította, hogy Kína „nem részese és nem résztvevője” a konfliktusnak.
"Reméljük, hogy a béke és a stabilitás gyorsan visszatér Európába, és együtt kívánunk működni Franciaországgal és az egész nemzetközi közösséggel, hogy jó utakat találjanak a válság megoldására" - mondta a kínai vezető.

11:47
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Shahed drónok semmisültek meg

Ukrajna egyik napról a másikra 12 orosz drónt lőtt le. A Shahed típusú drónokat Oroszország Kurszkból indította és Szumi megyét vették célba - írja a Kyiv Independent.

12:50
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Halálos áldozatok Belgorodban

Vjacseszlav Gladkov kormányzó szerint az oroszországi Belgorod megyében május 6-án egy dróntámadásban hat ember meghalt és legalább 35 megsebesült. 

13:42
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna hajókat semmisített meg a Krímben

Ukrajna orosz gyorstámadó hajókat semmisített meg a Krímben. A hírek szerint a támadást egy Magura V5 többcélú tengeri drónnal hajtották végre az éjszaka folyamán – közölte május 6-án a HUR ukrán katonai hírszerző ügynökség. 

14:41
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint az EU-nak háborús gazdaságra kell átállnia

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy az Európai Uniónak (EU) háborús gazdaságra kell váltania, hogy megnyerjék a jelenleg is zajló fegyverkezési versenyt – számolt be a TASZSZ.

„Ha meg akarjuk őrizni a békét az Európai Unióban, át kell térnünk a háborús gazdaságra és iparra Európában. Máris új fegyverkezési versenybe léptünk, akár észrevesszük, akár nem, akár tetszik, akár nem” – mondta az ukrán külügyminisztérium vezetője.

15:25
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Harckocsikat adtak át az orosz hadseregnek

Az Uralvagonzavod (a Rostec része) átadta a modernizált T-72B3M és T-90M tankok következő szériáját az orosz csapatoknak – számolt be a konszern Telegram csatornáján.

16:31
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

A Rheinmetall több százezer lövedéket ígért Ukrajnának

A német Rheinmetall fegyvergyártó cég vezetője, Armin Papperger elmondta, hogy a konszern 2024-ben „több százezer lövedéket” szállít Ukrajnának. A Handelsblatt újság szerint ezt május 3-án jelentette be egy düsseldorfi rendezvényen.

Papperger hozzátette, hogy a Rheinmetall tüzérségi lövedékeket is szállít majd 100 km-es lőtávolságig. „A nyugati világ nincs felkészülve a hagyományos háború megvívására. Európában és az Egyesült Államokban is fokozatosan csökkentették a tüzérségi lőszerek gyártási kapacitását az elmúlt években” – idézi az újság Pappergert.

17:30
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Németország konzultációra hazahívta moszkvai nagykövetét a feltételezett orosz kibertámadások miatt

Németország konzultációra visszahívta oroszországi nagykövetét, miután Berlin szerint az orosz katonai hírszerzéshez köthető APT28 hackercsoport kibertámadást követett el tavaly mások mellett a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ellen - közölte a német külügyminisztérium szóvivője hétfőn.

A lépés összhangban van a diplomáciai protokollal, Alexander Lambsdorff nagykövet egy hétig Berlinben marad, mielőtt visszatér Moszkvába - tette hozzá a szóvivő.

A tárca azt is bejelentette, hogy Németország nem képviselteti magát Vlagyimir Putyin orosz elnök beiktatásán a következő hatéves hivatali idejére.
    

A múlt héten Annalena Baerbock német külügyminiszter is kijelentette, hogy következményei lesznek annak, hogy orosz hackerek megtámadtak német oldalakat.

18:41
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna Patriot, IRIS-T és Skynex légvédelmi rendszereket kap

Martin Jaeger ukrajnai német nagykövet a Harkov megyében tett látogatása során bejelentette a Patriot, IRIS-T és Skynex légvédelmi rendszerek átadását Kijevnek - közölte hétfőn az ukrán infrastrukturális minisztérium.

A minisztérium Facebook-oldalán közzétett információk szerint a nagykövet az ukrán infrastrukturális miniszterrel, Olekszandr Kubrakovval együtt látogatott a területre. A minisztérium Németországot Ukrajna egyik stratégiai partnereként nevezte meg a katonai segítségnyújtás terén, és közölte, hogy a nagykövet "további Patriot, IRIS-T és új Skynex rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerek küldését jelentett be".

Kubrakov azt is elmondta, hogy Németország kész csatlakozni Ukrajna energetikai infrastruktúrájának helyreállításához. "Közös stratégiánk az energiarendszer maximális decentralizációja - mobil kazánházak, kapcsolt energiatermelő erőművek, gázturbinák. Gyors döntéseket várunk partnereinktől ezen a téren. Magunk részéről előkészítjük a vonatkozó kormányhatározatokat" - idézte a sajtószolgálat a tárcavezetőt.

19:30
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz dróntámadások okoztak áramkimaradást az észak-kelet ukrajnai Szumi régióban

Orosz dróntámadások okoztak áramkimaradásokat hétfőre virradóra az észak-kelet ukrajnai Szumi régióban - jelentették be hétfőn az ukrán hatóságok.    

A közlemény szerint a 13 iráni gyártmányú harci drón a régió három kerületének mintegy 400 ezer háztartást felölelő részét, és a fővárosát, Szumit támadta.

Noha 12 drónt sikeresen lelőtt az ukrán légvédelem, az energetikai infrastruktúrában keletkezett károk 1325 településen okoztak áramszünetet. Az áramszolgáltatást a nap folyamán 1234 településen és Szumi nagy részén is sikerült már helyreállítani - közölte Telegram csatornáján az Ukrenerho ukrán energetikai vállalat, illetve a régió katonai vezetése.

20:29
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.    

"A nem hadászati nukleáris erők harci feladatteljesítésére való felkészültségének növelése érdekében a vezérkar megkezdte az előkészületeket a Déli Katonai Körzet rakétaalakulatai (...) hadgyakorlatának megtartására" - áll a sajtóközleményben.

A közeljövőben megtartandó hadgyakorlatba, amelynek dátumát nem közölték, a légierőt és a haditengerészetet is bevonják. Célja a moszkvai katonai tárca szerint azon egységek személyi állománya és felszerelése reagálási készségének fenntartása, amelyek nem hadászati nukleáris fegyvereket vethetnek be harcászati célból, valamint az orosz állami területi integritás és szuverenitás biztosítása.

21:15
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz szerint a zárolt orosz vagyon hozamát fegyverbeszerzésekre kellene felhasználni

A Moszkva elleni szankciók keretében az Európai Unióban zárolt orosz vagyon hozamát a jövőben szerte a világban történő fegyverbeszerzésekre kellene felhasználni Ukrajna számára - jelentette ki hétfőn Olaf Scholz német kancellár Rigában.

A német kancellár, aki a lett fővárosban a három balti állam kormányfőivel tárgyalt, úgy fogalmazott, egyetértés van abban, hogy ezen források 90 százalékát ukrán védelmi célokra kellene fordítani, s nem csak Európán belül. Mint mondta, ezen megállapodást, amely évente több milliárd eurót jelente, épp most véglegesítik.

Hangsúlyozta, hogy a lőszereket és a fegyvereket nemcsak Európában kell beszerezni. "Mert most valóban azon múlik minden, hogy a fegyvereket gyorsan le tudják szállítani, és ne csak akkor, amikor az új gyár felépül" - tette hozzá.

21:48
május 06, 2024
Vágólapra másolva!

A cseh intézmények elleni kibertámadások miatt bekérették a prágai külügyminisztériumba az orosz nagykövetet

A cseh intézmények és létfontosságú infrastruktúrák ellen feltehetőleg orosz hackerek által elkövetett és a múlt héten nyilvánosságra hozott internetes támadások miatt Ján Lipavsky cseh külügyminiszter bekérette Oroszország prágai nagykövetét - közölte maga a miniszter hétfőn az X közösségi portálon.

"Felszólítottuk az Oroszországi Föderációt, hogy hagyjon fel az ilyen magatartás folytatásával, mert az egyaránt ellentétes az ENSZ normáival és saját kötelezettségvállalásaival" - közölte Lipavsky.

Több európai ország, közöttük Németország és Lengyelország is közölte a múlt héten, hogy Moszkva által támogatott orosz hackerek kibertámadásainak célpontja volt.
    

A fenti országok az orosz katonai hírszerzéssel, a GRU-val szoros kapcsolatokat ápoló APT28, más néven Fancy Bear csoport számlájára írták ezeket a támadásokat.

04:35
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.