Vágólapra másolva!
53 év után juthat be egy görög labdarúgócsapat egy európai kupafináléba, az ország egy része mégis annak szurkol, hogy ez ne történjen meg. Az Olimpiakosz az Aston Villa elleni Konferencia-liga-elődöntős párharc megnyerésével ugyanis abba a döntőbe jutna el, amelyet éppen a nagy rivális AEK Athén stadionjában rendeznek meg. Még ha az AEK talán nem is akkora vetélytárs, mint a Panathinaikosz, egyértelmű, hogy az athéniak nem szeretnék, ha az Olimpiakosz éppen az ő stadionjukban aratnák történetük legnagyobb sikerét. A kettejük helyzete ahhoz hasonlítható, mintha a Ferencváros jutna be egy olyan nemzetközi döntőbe, amelyet az újpesti Szusza Ferenc Stadionban rendeznének. Mi a története a Görögország két legpatinásabb csapata közötti rivalizálásnak? Ennek jártunk utána a mindkét csapatban megfordult Németh Krisztián segítségével.

Jó érzés lehet ebben a szezonban Olimpiakosz-szurkolónak lenni. Csak hogy a legjobb európai szerepléseket említsük: a női vízilabdacsapat Bajnokok Ligája-döntőt játszott, a férfi vízilabdaklub szintén közel van a BL négyes döntőjéhez, a férfi kosarasok az Euroliga Final Fourjának küszöbén állnak, a férfi kézilabdacsapat az Európa-kupa-elődöntőben szerepel, az U19-es focicsapat pedig megnyerte az UEFA Ifjúsági Ligát. A férfi pólósok és kézisek egyaránt összecsaptak a Ferencvárossal a nemzetközi kupaporondon az út során, és hasonlóan tett a felnőtt labdarúgócsapat is. Az Olimpiakosz Pireusz FC ugyanis a Konferencia-liga playoffkörében búcsúztatta a Fradit, onnan pedig hihetetlen úton folytatta a menetelést.

Ferencvárosi TC - Olimpiakosz Pireusz, FTC, Fradi, Ferencváros, FradiOlimpiakosz, rájátszás a nyolcaddöntőért, UEFA Európa Konferencia Liga, Groupama Aréna, Budapest, 2024.02.22.
Az Olimpiakosz csapatának a Fradin át is vezetett az útja a Konferencia-liga elődöntőjéig
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A görög csapat előbb a Makkabi Tel-Aviv elleni nyolcaddöntőben drámai fordítást mutatott be (1-4-es görögországi odavágó után 6-1-es pireuszi győzelem az izraeliek pályaválasztásával), majd a Fenerbahce elleni büntetőpárbaj megnyerésével bejutott története első európai kupaelődöntőjébe. 

Egyetlen lépésre van tehát az Olimpiakosz számára a nemzetközi finálé, amelyet görög csapat 53 éve nem ért el. 

Eddig ugyanis az 1970-71-es Bajnokcsapatok Európa-kupája volt az egyetlen olyan európai kupasorozat, amelynek döntőjébe bejutott görög csapat. Akkor az athéni Panathinaikosz (a kispadon Puskás Ferenccel) elvesztette a finálét a holland Ajax ellen, a görög fociszurkolók pedig azóta várnak egy igazán nagy nemzetközi eredményre klubszinten. A 47-szeres görög bajnok, 28-szoros Görög Kupa-győztes pireuszi gárda 1993-ban a KEK-ben, 1999-ben a BL-ben jutott el a negyeddöntőig, idén viszont május 2-án és 9-én az Aston Villa elleni párharc megnyerésével eljuthat egy fináléig. Addig a Kl-döntőig, amelynek otthona május 29-én az Olimpiakosz által gyűlölt AEK Athén arénája, a 2022-ben újonnan átadott Agia Sophia Stadion lesz. Ez pedig majdnem annyira rossz hír számukra, mintha a még nagyobb rivális Panathinaikosz otthonában lenne a Konferencia-liga fináléja.

AEK Athén, Olimpiakosz, Agia Sophia Stadion
A szinte mindig telt házas Agia Sophia Stadion lesz az otthona a Konferencia-liga döntőjének
Fotó: NurPhoto via AFP/Stefanos Kyriazis/NurPhoto

Az Olimpiakosz és az AEK Athén közötti rivalizálás története

A jelenlegi szezonban mindkét együttesnek megvan az oka az örömre, hiszen míg az Olimpiakosz Európában menetel, addig az AEK jó eséllyel megvédi majd a címét a görög bajnokságban, amelynek a felsőházi rájátszását három fordulóval a vége előtt négy ponttal vezeti. A görög liga 1959-60-as kezdete óta eltelt 65 idényben azonban szinte folyamatosan két élcsapat rangadóját hozta az AEK-Olimpiakosz párharc, erre pedig összesen szám szerint 138 bajnokin és 48 kupameccsen került sor. Ezek közül a végén 79-szer a pireuszi, 61-szer az athéni csapat örülhetett a győzelemnek, 46-szor pedig döntetlennel zárult a találkozó. "Barátságos" döntetlennel azonban talán egyszer sem, az alapesetben több tízezernyi szurkoló között szinte bizonyosan.

AEK Athén, Olimpiakosz
A pályán jellemzően megvan a barátság, a lelátón már kevésbé
Fotó: NurPhoto via AFP/Stefanos Kyriazis/NurPhoto

A két együttes már az 1930-as években is a legjobbak közé tartozott, amikor a Görög Kupa mellett még az úgynevezett pánhellén bajnokságban csaptak össze egymással. Az 1959-60-as idény óta azonban egyre fokozódott a hangulat az egymás elleni mérkőzéseken, egészen 1981. február 8-áig, amikor is mindez minden idők egyik legnagyobb tragédiájába torkollott. A 35 ezres pireuszi közönség éppen hatalmas ünneplésbe fogott, miután az Olimpiakosz odahaza 6-0-ra legyőzte az AEK Athén csapatát, ám eközben a (régi) Karaiszkákisz Stadion zárva maradt 7-es kapujánál belülről túlzottan feltorlódott a tömeg

a lépcsőkön pedig egymásra estek az emberek. 19-en a helyszínen életüket vesztették, további 2 ember a kórházban halt meg, legalább 55 ember pedig megsérült. 

Ennek emlékére az Olimpiakosz ultráinak csoportja azóta a „7-es kapu" néven szurkol.

Hasonló tragédia később már nem történt, ám nem egy olyan alkalom volt, hogy szurkolói rendbontás miatt félbe kellett szakítani egy derbit. 1991 januárjában az athéni stadionon kívül is tettlegességig fajultak a dolgok, majd 

a légkört fojtogató könnygáz következtében a 84. percben megszakadt a találkozó 

– ekkor 2-1-re az Olimpiakosz vezetett, ám újrajátszották a meccset, és ekkor már az AEK nyert 1-0-ra. 

Félbeszakadt továbbá egy 2000-01-es Görög Kupa-meccs is, szintén a fővárosiak pályaválasztása mellett. Az 52. percben az AEK kétgólos előnyre tett volna szert, de Demisz Nikolaidisz gólját érvénytelenítette a játékvezető Akisz Zikosz szabálytalannak vélt labdaszerzése miatt. A történtek miatt Zikosz reklamált, ezért a bíró második sárga lappal kiállította őt, majd lökdösődés alakult ki, amely következtében Nikolaidisz is piros lapot kapott. A kettős emberelőnyben lévő Olimpiakosz ezután kiegyenlített, majd 

néhány AEK-játékos tüntetésképpen leült a földre, a fővárosi drukkerek pedig erre reagálva áttörték a kerítést, és behatoltak a pályára. 

A mérkőzést felfüggesztették, és végül az Olimpiakoszt juttatta tovább a görög szövetség.

A 2014-15-ös Görög Kupában is az AEK járt rosszul a szurkolói rendbontása miatt, a negyeddöntő visszavágójának 89. percében ugyanis az Olimpiakosz megszerezte a vezetést, amellyel továbbjutásra állt, mintegy 20 fővárosi drukker pedig ennek következtében tárgyakat dobált a pályára és be is szaladt oda, üldözőbe véve a pireuszi focistákat. Az Olimpiakosz játékosai gyorsan az öltözőbe rohantak a játékvezetővel együtt, aki harminc perccel később végleg lefújta a találkozót. A vendégek végül 3-0-s eredménnyel kapták meg a győzelmet, és ezzel a továbbjutást.

AEK Athén, Olimpiakosz, Agia Sophia Stadion
Mindig elképesztő a hangulat az Olimpiakosz és az AEK Athén rangadóján
Fotó: NurPhoto via AFP/Stefanos Kyriazis/NurPhoto

Az elmúlt években félbeszakadt Olimpiakosz-AEK Athén rangadók nem voltak, ám azokon fáklyák, petárdázás, szurkolói rendbontás, botrányos jelenet és mindenekelőtt fergeteges atmoszféra azonban annál inkább. 2018 februárjában például a pireuszi szurkolók még a meccs előtt összeverekedtek a rendőrökkel az utcán, tavaly áprilisban pedig a Karaiszkákisz Stadionban a 3-1-es AEK-sikerrel záruló bajnoki lefújása után az Olimpiakosz tulajdonosa, Evangelosz Marinakisz a pályára ment számonkérni az utolsó athéni gólt a játékvezetőn, majd a lefújás után több tucatnyi dühös hazai szurkoló is a játéktérre özönlött

A rendőrök könnygázt és sokkoló gránátot is bevetettek, emellett gumibotokkal állították helyre a rendet. 

A pireusziakra súlyos pénzbüntetés és zárt kapus mérkőzés várt.  Azóta újabb négy alkalommal csapott már össze a két klub, ám azok hasonló káosz nélkül lezajlottak – talán részben azért, mert szinte kötelező jelleggel felhívást intéznek az ultrák a meccsek előtt, hogy csak a szurkolásra és a meccsre koncentráljanak, ne az ellenfélre.

Németh Krisztián: Libabőrös a hangulat a görögországi derbiken

Az Olimpiakosz csapatának összesen négy, az AEK Athénnak összesen három korábbi magyar válogatott focista volt a játékosa. A pireusziak 1988-ban rekordösszegért igazolták le Détári Lajost, majd 2007-ben Laczkó Zsolt csatlakozott a csapathoz, a 2010-es évek elején pedig Megyeri Balázs és Németh Krisztián futballozott a klubnál. A fővárosi gárdában a nyolcvanas években Esterházy Márton játszott, ebben az évszázadban pedig Tőzsér Dániel, majd a Liverpooltól kölcsönben Németh Krisztián szerepelt. Utóbbi labdarúgó tehát mindkét együttesben megfordult, az AEK-nál a 2009-10-es idényben, az Olimpiakosznál pedig 2010 őszén.

U20-as világbajnokság, Németh Krisztián, magyar válogatott
Amikor Németh Krisztián (balra) vb-bronzéremhez segítette a magyar U20-as válogatottat, éppen az AEK-nál futballozott a Liverpooltól kölcsönben
Fotó: KHALED DESUKI / AFP

A jelenleg a magyar élvonalbeli MTK-ban futballozó, korábbi 37-szeres magyar válogatott támadó volt is pályán mindkét csapatban egy-egy Olimpiakosz-AEK Athén rangadó során: a fővárosiak színeiben három meccset is játszott a pireusziak ellen, és egy 2009 szeptemberi bajnokin gólt is lőtt, majd miután a Liverpool eladta az Olimpiakosznak, ott is szerepelt egy rájátszásmeccsen az AEK ellen. Németh Krisztián tehát azon 12 légiós egyike, aki mindkét klubban megfordult, így ha hazánkban valaki, ő jól tudja, milyen is a hangulat a görög derbiken.

„Görögországban több nagy rangadó van, talán az Olimpiakosz-Panathinaikosz áll az élen, de az Olimpiakosz és az AEK Athén meccse is a legnagyobbak közé tartozik. Több átjárás volt a történelemben a két klub között, 

nem én vagyok az egyetlen, aki mindkét csapatban játszott, úgyhogy szerencsére ebből nekem nem volt különösebb problémám. 

Ehhez az is hozzájárult, hogy az AEK akkoriban nem állt túl jól anyagilag, így a legtöbb játékosát nem is tudta megtartani, néhány évre rá a harmadosztályban [a 2013-14-es idényt] és a másodosztályban is eltöltöttek egy [a 2014-15-ös] szezont. Azóta viszont újra a topon vannak, szerintem most ők is alkotják a legjobb csapatot, egy gyönyörű, új stadionnal" – mondta Németh Krisztián az Origo Sportnak.

„Szerettem mindkét csapatnál lenni, nyilván az AEK közelebb állt hozzám, hiszen ott többet játszhattam – folytatta a kérdésünkre a 35 éves támadó. – A görögországi derbik hangulata olyan, hogy azt nem lehet elmondani, azt át kell élni. 

A Fradi-Újpest rangadókon sem kell szégyenkezniük a szurkolóknak az általuk keltett atmoszféra miatt, de azért ott a PAOK Szaloniki, az Olimpiakosz vagy az AEK Athén stadionjában, pláne a mostani újban mindig libabőrös a hangulat, 

fantasztikus volt ilyen körülmények között pályára lépni. Ott emiatt nyilván több emelkedett hangulatú derbi van, de ezek tényleg Európa-szinten is kiemelkedőek."

Ezt a hangulatot a mostani szezonban még egyszer átélhetik a drukkerek, május 15-én ugyanis még sor kerül egy Olimpiakosz-AEK mérkőzésre. Ezen a meccsen jó esélye van annak, hogy az athéniak bebiztosítják történetük 14. bajnoki címét, ekkor tehát az AEK Athén játékosai és szurkolói ünnepelhetnek az Olimpiakosz stadionjában. A sors furcsa fintora lenne, ha ez megtörténne, majd éppen két héttel később az Olimpiakosz az AEK arénájába utazna, hogy története első nemzetközi kupadöntőjét vívja meg. Ehhez azonban addig még az Aston Villának is lesz egy-két szava.

Kapcsolódó cikkek