Miért szagolják egymás hátsóját a kutyák?

A kutyák mindenféle információhoz juthatnak, ha megszagolják a másik hátsóját
A kutyák mindenféle információhoz juthatnak, ha megszagolják a másik hátsóját
Fotó: Lily Chou
Vágólapra másolva!
Amikor két kutya találkozik, gyakran egyenesen odamennek egymás hátsójához, hogy azt szagolják meg először. Aki pedig többmacskás háztartásban él, az pedig arról számolhat be, hogy a macskák rendszeresen odadugják az orrukat a fajtársaik farka alá, hogy azt szagolják. De miért teszik mindezt?
Vágólapra másolva!

Amikor megszagolják egymást, szagkódokat dekódolnak

Felmerül tehát a kérdés: a kutyák miért szagolják folyton egymás hátsóját? Kiderült, hogy jó ok húzódik meg a kapcsolódó „megszállottság” mögött.

A kutyák egymás hátsójának szaglásából tudják meg állapítani a másik kutya egészségi és szaporodási állapotát, de azonosítani tudják azt is, hogy mit ettek, és általában tájékozódhatnak a „hírekről”. A párzás is szerepet játszik: a hím kutyák több időt tölthetnek a nőstények szaglászásával, hogy információt szerezzenek a szaporodási állapotukról 

– mondta Ellen Furlong, a Kentucky állambeli Lexingtonban található Transylvania Egyetem pszichológiaprofesszora a LiveScience online tudományos portálnak, aki az állatok megismerésére szakosodott.

A kutyák mindenféle információhoz juthatnak, ha megszagolják a másik hátsóját
A kutyák mindenféle információhoz juthatnak, ha megszagolják a másik hátsóját
Fotó: Lily Chou / Lily Chou/Getty Images

De hogyan lehetséges, hogy a kutyák mindezt az információt egy egyszerű hátsószaglásból ki tudják nyerni? A rejtély megfejtéséhez az egyik első támpontot 1976-ban adták a tudósok, amikor egy kutyákról és prérifarkasokról szóló tanulmányt publikáltak. A kutatás megállapította, hogy

 a kutyák végbélnyílásának mindkét oldalán található két kis „tasak” (az úgynevezett anális zsákok) szagos vegyi anyagok koktélját bocsátja ki, 

köztük halszagú trimetilamint, valamint csípős propionsavat és vajsavat. Ezek a szakemberek szerint valószínűleg kémiai kommunikációs jelzésekként szolgálnak az ebek között.

Valószínűleg minden egyes kémiai anyag, amelyet egy kutya kibocsát, különleges információkat közvetít egy másik négylábúnak, de a kutatóknak még nem sikerült megfejteniük ezt a szagkódot. Egy 2023-ban közzétett tanulmány némi előrelépést hozott ennek a kémiai nyelvnek a megfejtésében, amikor összehasonlította a kan és a nőstény kutyák végbélzsákjának váladékát. Megállapították, hogy bizonyos vegyi anyagokat csak a nőstények, másokat pedig csak a hímek bocsátanak ki.

 

Sokkal jobb a szaglásuk, mint a miénk

A szakemberek az azonos nemű egyedek között is nagy eltéréseket tapasztaltak a felszabaduló vegyi anyagok és koncentrációjuk tekintetében. Ez szerintük arra utalhat, hogy a nemen kívül más paraméterek is befolyásolják a kutya szagprofilját.

Tehát egy kutya képes kiszagolni egy másik kutyánál vegyi anyagok keverékét. Messze kimagasló orruknak köszönhetően képesek azonosítani az egyes szagokat a keverékben, és jóval kisebb koncentrációban érzékelik azokat, mint az emberek. A kutyák szaglása tíz-százezerszer jobb, mint a miénk. A kutyák egy trilliód részecskét is kiszagolnak, ami valóban megdöbbentő

 – magyarázta Furlong.

A kutyákhoz hasonlóan a macskáknak is vannak apró mirigyeik, amelyek megkülönböztetett szagú vegyi anyagokat termelnek
A kutyákhoz hasonlóan a macskáknak is vannak apró mirigyeik, amelyek megkülönböztetett szagú vegyi anyagokat termelnek
Fotó: Nils Jacobi / Shutterstock

Hozzátette: de nem csak a kutyák, hanem a macskák szaglása is messze meghaladja az emberét. A kutatások szerint a szagérzékelés központi szerepet játszik a macskák viselkedésében és az általános „macskajólétben”. 

A kutyákhoz hasonlóan a macskáknak is vannak apró mirigyeik, amelyek megkülönböztetett szagú vegyi anyagokat termelnek.

 A macska egy másik egyed hátsó részének megszaglásából azonosítani tudja, hogy a másik ismerős vagy ismeretlen számára, de megállapítja ezzel a nemét és esetleges szaporodási státuszát is.