Vettel kezdett az élen, Schumacher kicsúszott Monacóban

Események

F1 vettel
Vágólapra másolva!
A Monacói Nagydíj csütörtök délelőtti szabadedzésébe nem annyira Sebastian Vettel 1. helye, mint inkább egy komikus vízszivárgás, valamint Tonio Liuzzi és Michael Schumacher kicsúszása csempészett izgalmakat.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül39 bejegyzés
11:52
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Forrás: Red Bull
Vettel kezdett az élen

Sebastian Vettel a normális kerékvágásban kezdte a Monacói Nagydíjat, az élre repítve Red Bullját a csütörtök délelőtti szabadedzésen, csapattársa, Mark Webber azonban váltóhiba miatt a tabella ellenkező végére került, miután egyetlen mért kört sem tudott megtenni.

Vettel az utolsó pillanatban futotta meg 1:16.619-es körét, amely durván 7 tizeddel maradt el Fernando Alonso egy éve ilyenkor elért legjobbjától. A Ferrari spanyol versenyzője ezúttal is gyorsnak bizonyult, mindössze 0.113 másodperces hátránnyal szorulva a 2. helyre, Vettel mögé. Az edzést a képzeletbeli dobogó alján záró Nico Rosberg hátránya azonban már fél másodperc volt, bár Felipe Massát és a két McLarent így is sikerült megelőznie a Mercedesszel.

Az edzést 40 perccel a leintés előtt egy vízszivárgás zavarta meg: a célegyenesben kis tócsa keletkezett, mert az egyik csatornafedél alatt kinyílhatott egy csap. A versenyigazgató ezért megszakítást rendelt el, s közben a helyszínre siető munkások kijavították a hibát.

Történt két, töréskárral járó kicsúszás is. Először Tonio Liuzzi pördült meg nagy sebességgel az alagút utáni féktávon, és a korlátnak ütközve leszakította Hispaniájának első vezetőszárnyát. Az utolsó pillanatokban pedig Michael Schumacher állt keresztbe a célegyenes végén, s mivel túl későn próbált kimenekülni a bukótérbe, a szemközti falnak koccant, ezért már nem maradt alkalma javítani.

Részletes élő tudósításunkat az eredmények alatt olvashatják.

http://static.origos.hu/s/partners/f1/html/session_2011_6_1.html
11:55
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Hamarosan megkezdődik az első edzés Monacóban

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Monacói Nagydíj első szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! Gyönyörű idő van a hercegségben, a jachtok vígan napfürdőznek az öbölben. 27 fok van, és az előrejelzések szerint egész hétvégén hasonló körülmények várhatóak. Meglétjuk, hogy az itt bemutatkozó szuperlágy gumik mennyire bírják majd a hőséget.

11:58
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel már az autójában ül

Hamarosan megkezdődnek a szokásos ellenőrző körök. A világbajnoki pontversenyt vezető Sebastian Vettel már az autójában ül, Lewis Hamilton viszont még a McLaren garázsában, beöltözve sétálgat. Rubens Barrichello is épp a sisakját veszi fel.

12:01
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Máris 21 autó a pályán

Miután zöldre váltott a jelzőlámpa a boxkijáratnál, 22-en azonnal kihajtottak a pályára. Csak a két Mercedes maradt a boxban. Jarno Trulli és Sergio Pérez kapásból két ellenőrző kört teljesített.

12:05
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Tilos használni a DRS-t az alagútban

A szabadedzéseken és az időmérőn normális esetben az egész pályán használható a dönthető hátsó szárny, de az FIA a versenyzők nyomására úgy döntött, a monacói alagútban, ahol kanyarodik az út, nem lehet majd aktiválni. Úgy érezték, veszélyes lenne, mert felnyitott terelőlappal a szárny nem mindig állítana elő kellően nagy leszorítóerőt, ezért nagy lenne az esélye, hogy valaki az alagút korlátjának csapódik. A futamon egy alig 300 méteres szakaszon, a célegyenesben lesz kijelölve az előzési zóna.

12:09
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher elfékezi magát

A két Mercedes is tiszteletét tette a pályán, de Michael Schumacher a hajtűnél elfékezte magát, és kis híján keresztbe állt. Mivel versenyzésre egyébként nem használják, a monacói aszfalt kezdetben mindig nagyon poros, és a versenyzők egyébként is csak a szokásosnál lassabban veszik fel a ritmust a félelmetesen közeli korlátok között. Részletes előzetesünk a nagydíjról itt olvasható. Most egyébként csönd van a pályán.

12:14
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso ideje a referencia

Tavaly ilyenkor 1:15.927-tel Fernando Alonso érte el a legjobb időeredményt az első edzésen, ez lesz a referencia most is. Bár itt rengeteget számít a versenyző, a Ferrarinak ezúttal kevés esélye van a villogásra. Miután Alonsót múlt vasárnap, Barcelonában lekörözték, a Ferrari eltávolította posztjáról a technikai igazgatót, Aldo Costát, és egy átszervezés után az eddigi vezető versenymérnököt, Pat Fry-t nevezte ki a kasztnirészleg élére.

12:18
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Karthikeyan megteszi az első mért kört

Narain Karthikeyan 1:28.718-cal megteszi a nap első mért körét. Lewis Hamilton is kint volt a pályán, de a köre végén visszatért a boxba.

12:20
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

54 váltás egy kör

A Force Indiánál érdekes adatot közölnek: egy körben a versenyző 54-szer vált sebességet. Ez persze nyilván nem akkora kunszt, mint hajdanán, a kézi váltók korában volt. Karthikeyan közben 1:35.367-re javított.

12:21
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Még nagyon csúszós a pálya

Több csapat twitterén arra panaszkodnak, hogy az aszfalt tapadása még nagyon gyenge, bár ez ilyenkor teljesen normális. A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh közben a BBC-n elárulta, hogy ezen az edzésen szokás szerint csak egy garnitúra keményebb gumit fognak elhasználni a versenyzői. A "keményebb" persze itt a lágyat jelenti a Pirelli abszolút skáláján. Karthikeyan legújabb ideje: 1:30.435.

12:28
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Pérez is csatlakozik Karthikeyanhoz

Sergio Pérez is kijatott a pályára, hogy megtegye első mért körét Monacóban. GP2-es autóval már van tapasztalata a pályán, de F1-es autót most vezet itt először. Karthikeyant azonban így is elsőre megelőzi, az ideje 1:25.280.

12:30
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Egyelőre nincs baj a kiégett aszfalttal

A szervezők tegnap éjjel lóhalálában újraaszfaltozták az első kanyar, a Ste. Devote környékét, miután szerdán kigyulladt egy kisteherautó, ami ott parkolt. A burkolat annyira súlyosan megégett, hogy fel kellett szedni. Pérez közben 1:23.206-ra faragta le az idejét, de aztán csúnyán elfékezte magát, a Sauber jobb első kereke kockásra kopott. Ez nem túl szerencsés, mert a mostani edzésre ez az egy szettje van. Jérome D'Ambrosio pedig levágta az alagút utáni sikánt a Virginnel.

12:35
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Egyre többen vannak a pályán

Pérez és Karthikeyan visszatértek a garázsba, öt másik versenyző viszont kiment a pályára. Pastor Maldonado 1:26.621-es idővel írta fel a listára a Williamst. A legtöbb kört, 13-at, eddig Karthikeyan tette meg.

12:37
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Víz a pályán

Valahonnan víz került a pályára, a célegyenesben keresztben csordogál egy kis patak a rajtlámpa vonalában. Nem lehet tudni, honnan szivárog, de gondot nem okoz, mert nem vészesen nagy ott az oldalterhelés.

12:40
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Maldonado átveszi a vezetést

1:21.902-vel áll az élre, de Kobayashi, aki jelenleg a 2. helyen áll, szintén gyors körön van. Paul di Resta füstölő kerekekkel érkezett meg az első kanyarhoz, alig tudta lelassítani Force Indiáját.

12:44
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Webbernek műszaki hibája van?

Mark Webber az első nagyágyú, aki kihajt a pályára, de azonnal lelassul, és csigatempóban cirkál vissza a boxba, az alagút utáni sikánban még le is menekülve a bukótérbe egy hátulról érkező Ferrari elől. Felipe Massa 1:20.825-tel az élre áll.

12:46
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Csőtörésből származhat a víztócsa

Úgy tűnik, az előbb említett patakocska a célegyenesben az aszfalt alól szivárog, ami csőtörésre utal. Tegnap tűz, ma víz... Ez még okozhat problémát, mert valamikor muszáj lesz kijavítani a hibát, de ma egész nap programok vannak a pályán.

12:46
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Sutil átveszi a vezetést

Massa a parti sikánban óriásit driftelt, s bár így is javított, Sutil 1:20.394-gyel megelőzte.

12:47
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Massáé az első komoly köridő

1:18.582-re szorítja le a szintet, ez már nem rossz. Természetesen még mindenki a keményebb Pirelliket használja. Első mért körével Vettel a 3. helyet szerezte meg: 1:20.812.

12:49
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Piros zászló!

Az edzést megszakították. Valószínűleg az emlegetett víztócsa miatt. Így van: a versenyirányítás megerősítette, hogy megpróbálják elhárítani a bajt.

12:51
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Webbernek váltóhibája van

A megszakítás jól jön Webbernek, aki így kevesebb időt veszt a többiekhez képet ezen a pályán, ahol ez különösen sokat számít. Úgy tűnik, váltóhibája van, mert az egyik fokozatba beragadva döcögött vissza a boxba az imént. A Red Bull szerelői elkezdtek dolgozni az autón.

12:53
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Megpróbálnak véget vetni a szivárgásnak

Néhány öltönyös ember jelent meg a célegyenesben, és egy csőkulccsal megpróbálták elzárni azt a csapot, amiből valószínűleg folyt a víz. Az edzést azonnal újraindítják.

12:55
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Zöld zászló!

35 perccel a vége előtt újra elindították az edzést. Néhányan, köztük Hamilton és Rosberg, azonnal munkához is láttak. A sorrend jelenleg Massa, Sutil, Vettel, Kobayashi, Barrichello, Maldonado, Buemi, Trulli.

12:57
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Nyomjelző festékkel kenik be a Red Bullt

Vettel Red Bullját bekenték a szokásos zöld nyomjelző festékkel, ami kirajzolja a lágáramlat útját a karosszéria-borításon. Webber autóját viszont teljesen szétszedték. Második mért körével Hamilton a 2. helyet kaparintotta meg, 0.188 másodperces hátránnyal.

12:59
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Volt már víz a pályán...

...az Autosport emlékeztet rá, hogy az 1981-es Monacói Nagydíj előtt kigyulladt a Loews hotel konyhája, és a tűzoltófecskendőkből ömlő víz teljesen elárasztotta az alagutat! Jópofa...

13:01
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton vezet

1:18.136-ra javít, csaknem fél másodpercet verve Massára. Alonso a harmadik, Schumacher ötödik, de Rosberg gyors körön van.

13:02
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Már Rosberg van elöl

Felpörögtek az események: Rosberg 1:17.991-gyel átveszi a vezetést Hamiltontól a Mercedesszel. De a brit revansra készül...

13:03
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso átveszi a vezetést

Most már Alonso 1:17.169-es ideje az etalon. Tavaly is ő volt a leggyorsabb.

13:04
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Liuzzi összetöri a Hispaniát

Liuzzi elfékezte magát az alagút kijáratánál, és a sikán baloldali korlátjának koccant, ami beforgatta Hispaniáját. Pörögve csúszott be a bukótérbe, az autójáról letört az első szárny. Balszerencse, mert sok időt veszít ezzel.

13:07
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Alonsónak spéci sisakja van

Egy különleges, aranyszínű sisakkal versenyez a hétvégén, amit később egy alapítvány javára el fognak árverezni.

13:08
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton ismét az élre repíti McLarenjét

Ezúttal 1:17.350 a körideje, ami 0.142 másodperccel jobb Alonsóénál. Közben Massa is feljött a 3. helyre, csapattársa mögé. Rosberg áll a 4. helyen, megelőzve Buttont és Schumachert.

13:13
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Massa megelőzi Hamiltont

34 ezredet ver a McLarenre, az eredménye 1:17.316. Közben Sutil is beférkőzik az 4. helyre, Button elé. A Force Indiánál most a két versenyző vezet, a tesztpilóta, Daniel Ricciardo csak a Toro Rossónál kapott lehetőséget a vezetésre, Jaime Alguersuari helyét foglalva el.

13:15
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel a 4. helyen

A Red Bull hátrafelé irányított belső kamerájából látszik, hogy a versenyzők milyen elképesztően közel kerülnek a korlátokhoz, és mennyire lágyra van hangoléva a futómű: a kerék folyamatosan fel-le mozog a hepehupás pályán.

13:18
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Kovalainen motorján dolgoznak

A Renault szerelői. A finn az előkelő 13. helyen áll, olyanokat megelőzve, mint Kobayashi és Heidfeld. A McLarennél kisebb beállítási változtatásokat végeznek, többek között a kormányon.

13:21
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Már Vettel az első

Összesen 7 ezreddel előzi meg Massát. Az ideje 1:17.309, így az első három helyezettet csak 41 ezred választja el egymástól. Vettel Red Bulljára az imént egy új orrkúpot szereltek, tehát alighanem újfajta első szárnyat tesztel.

13:22
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Petrov alulkormányzottságra panaszkodik

Ez Monacóban állandó problémát jelent. Éppen az a legfőbb beállítási feladat, hogy semlegesítsék az alulkormányzottságot.

13:23
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher összetöri a Mercedest

Bizarr baleset: Schumacher az első kanyarban, a Ste. Devote-ban a korlátnak ütközik. A visszajátszásból nagyon furcsának tűnik az eset, mert úgy tűnik, mintha elkezdett volna rendesen jobbra fordulni, de aztán úgy döntött, kimenekül a bukótérbe, balra tekerte a kormányt, s bár nagyon lassan ment, így is a korlátnak koccant. Lehet, hogy műszaki hiba történt, bár az sem kizárt, hogy egyszerűen elfékezte magát. Valószínűleg épp egy gyors körnek akart nekivágni, mert az előzőben javított volna, a Tabacnál azonban feltartották.

13:28
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel alá szorítja a köridőt

Bár Alonso és Rosberg is javított, s az utóbbi egy pillanatra át is vette a vezetést, Vettel egy 1:16.781-es körrel odavágott. Button közben jelenti a rádión, hogy nem működik a KERS-e.

13:30
május 26, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel végez az élen

Alonso 1:16.732-vel annak ellenére átveszi a vezetést, hogy az utolsó métereken beszorult Rosberg Mercedese mögé, de Vettel visszavág, s ahogy meglengetik a kockás zászlót, 1:16.619-es körével beállítja végeredményt. Mögöttük Rosberg, Massa, Hamilton végez. Hamarosan jelentkezünk a teljes eredménylistával.