A McLaren szerint felesleges halogatni a döntést az új szabályokról

Forma-1, Kanadai Nagydíj, szombat, Zak Brown, McLaren
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 08: McLaren Chief Executive Officer Zak Brown looks on from the pitwall during qualifying for the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 08, 2019 in Montreal, Canada. Dan Mullan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az F1-es csapatok korábban júniusról október végére halasztották a döntést a sportág 2021-es reformjairól, a McLaren ügyvezetője szerint azonban a tárgyalások nem igazán haladnak előre, mindig ugyanazokat beszélik át, és mivel úgysem fognak egyetérteni, az F1-nek ideje lenne közbeavatkoznia.

Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója közismerten a szabadszájúbb vezetők közé tartozik az F1-es paddockban, az amerikai üzletember általában nem kertel, ha valamiről megkérdezik a véleményét. Nem volt ez másképp akkor sem, amikor a 2021-es átfogó szabályváltozásokról mondta el, hogy felesleges október végéig várni az elfogadásukra, mivel szerinte hiába egyeztek meg a csapatok a június végi határidő kitolásáról, az tulajdonképpen alig változtat valamin.

Zak Brown nincs valami pozitív véleménnyel a 2021-es szabályokról szóló egyeztetésekről Forrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Mullan

A Forma-1-ben nem jellemző, hogy a csapatok bármilyen kérdésben is összefogjanak, természetes, hogy mindegyikük a saját érdekeit helyezi előtérbe. Nincs ez másképp a 2021-es szabályokkal sem, mert bár a költségsapka bevezetéséről megegyeztek, a sportszabályzat, valamint a technikai szabályzat egyes elemeiről még mindig vitáznak.

Brown szerint itt lenne az ideje, hogy az FIA és az F1 közbelépjen, a megbeszéléseken ugyanis mindig ugyanazokról folyik a vita, bármiféle konszenzus nélkül.

„Időről időre ugyanazokról a dolgokról beszélgetünk és nagyon kicsi előrelépést érünk el, mert minden csapat közölte az álláspontját, ez pedig nem fog változni. Úgy tűnik, hogy a csapatok különböző problémáit beszéljük át újra és újra, szerintem ezen a ponton ponton az FIA-nak és az F1 menedzsmentjének döntést kell hoznia és ahhoz kell tartania magát, mert

amit nem hallottak az elmúlt 12 hónap során."

Aligha fognak mindenben egyetérteni Forrás: Picture-Alliance/AFP

Brown úgy véli, hogy hiába folytatják a megbeszéléseket október végéig, olyan helyzet úgysem fog előállni, hogy mindenki mindenben egyetért.

A McLaren ügyvezetője, bár ő ugyanúgy megszavazta júniusban a halasztást, már akkor aláírta volna az új szabályokat. Az indok az volt a halasztás mellett, hogy a 2021-es szabályok még kiforratlanok,

Brown szerint azonban tökéletesek akkor sem lesznek, ha tovább halogatják a döntést.

„Mi elsősorban haladtunk az árral a sport érdekeit szem előtt tartva. Én boldogan meghoztam volna a döntést az új szabályokról júniusban, mert bár októberig lesz némi előrelépés, nem hiszem, hogy jelentős változást fogunk elérni. A szabályok soha nem lesznek tökéletesek, így is, úgy is kell majd módosítani rajtuk menet közben. Nem hiszem, hogy ez a plusz öt hónap nagy különbséget fog jelenteni, október 30-án ugyanúgy egymással fogunk birkózni, ahogy tettük azt június 20-án, vagy mi is volt a korábbi dátum."