Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján a több mint egy félidőt emberhátrányban futballozó Barcelona hazai pályán 4-1-re kikapott a Paris Saint-Germaintől, így a francia csapat fordított, és 6-4-es összesítéssel lépett tovább. A keddi játéknap másik mérkőzésén a Borussia Dortmund egy elképesztően fordulatos küzdelemben 4-2-re legyőzte az Atlético Madridot, ezzel megfordította a párharcot, és 5-4-gyel továbbjutott. Ezzel eldőlt, hogy a BL-elődöntő egyik ágán PSG-Dortmund párharcot rendeznek.

Barcelona-PSG

Egy héttel ezelőtt a Barcelona fordulatos és gólgazdag mérkőzésen 3-2-re nyert a Paris Saint-Germain otthonában, és a visszavágón arra készült, hogy 2019 után újra bejusson a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. A katalánok vezetőedzője, Xavi sérülések és sárga lapos eltiltások miatt nem számíthatott Alejandro Baldéra, Andreas Christensenre, Gavira és Sergi Robertóra sem, ám a kezdőben ezúttal is helyet kapott a 16 éves Lamine Yamal és a 17 éves Pau Cubarsí, valamint a remek formában lévő Raphinha, aki Párizsban két góllal járult hozzá a vendégsikerhez.

Luis Enriquének a felépülőben lévő Presnel Kimpembe mellett Layvin Kurzawát és a kapus Sergio Ricót kellett nélkülöznie, ám a legfontosabb alapemberek közül mindenkire számíthatott. A csatársorban Kylian Mbappé és Ousmane Dembele mellé ezúttal nem Marco Asensio került be, hanem a 21 éves Bradley Barcola, aki a párharc első meccsén remekül szállt be a cserepadról a félidőben. Egygólos hátrány ledolgozása várt a PSG-re, amelynek legutóbbi barcelonai vendégjátéka jól sikerült: a 2021-es nyolcaddöntőben emlékezetes meccsen 4-1-re győzött - Mbappé mesterhármasának is köszönhetően -, amivel megalapozta későbbi továbbjutását.

Nagy elánnal kezdett a történelmi fordításra készülő PSG, a francia csapat korábban még sosem jutott úgy tovább a BL-ben, hogy az adott párharc első meccsét elveszítette. 

Hiába nyomott a vendég együttes, az első komolyabb hazai támadás végén a Barcelona szerzett vezetést. Yamal gyönyörűen verte meg az emberét a jobb oldalon, külsővel középre tett labdáját pedig a berobbanó Raphinha közelről a kapuba vágta.

Egyre nagyobb bajban volt a párizsi sztárcsapat, összesítésben már 4-2-re vezettek a katalánok, az első 15 perc pedig nem hozott PSG-helyzetet. A 20. percben Robert Lewandowski növelhette volna az előnyt, egy csel után azonban 10 méterről a léc fölé bombázott.

Barcelona, PSG, Bajnokok Ligája
Yamal és Raphinha hozták össze a Barcelona vezető gólját
Fotó: AFP (Photo by FRANCK FIFE / AFP)

A 25. percben Dembele próbálta meg szögletből meglepni az ellenfelet, labdája végül az oldalhálóban landolt, és Marc-André Ter Stegen kapus is rajta volt a lövésen. A 28. percben Mbappé előtt adódott az eddigi legnagyobb vendég lehetőség, de estében kapura küldött lövését nagy bravúrral hárította a Barca német kapusa. 

Egy perccel később óriási fordulat következett be a meccsben, Ronald Araujo hátulról felvágta a kapura törő Barcolát, ezért Kovács István játékvezető azonnali piros lappal kiállította.

A 40. percben gólra is váltotta emberelőnyét a PSG, Barcola bal oldali beadása után a hosszú oldalon érkező Dembele az ötös sarkáról a léc alá vágta a labdát.

Barcelona, PSG, Bajnokok Ligája
Ronald Araujót az első félidő közepén kiállította a nagykárolyi Kovács István
Fotó: AFP (Photo by FRANCK FIFE / AFP)

Az első félidő hosszabbításában ismét Dembele került helyzetbe korábbi csapata ellen, ám éles szögből leadott lövése éppen hogy elkerülte a jobb alsó sarkot. A szünetig újabb gól már nem esett, továbbra is a Barcelona állt továbbjutásra, ám nagyon nehéz félidő várt az emberhátrányban küzdő katalán csapatra.

PSG-helyzetekkel indult a második játékrész, Barcola és Asraf Hakimi is veszélyeztetett, a katalánok erejéből többnyire csak a védekezésre futotta. Az 52. percben Fabian Ruiz lábában volt az egyenlítés, ám a spanyol válogatott középpályás az ötös sarkáról, tiszta helyzetből a kapu mellé helyezett. 

Két perccel később már nem menekült meg a Barcelona, az első meccsen is eredményes Vitinha egy tűpontos átlövéssel kiegyenlítette a párharc állását.

Szinte azonnal válaszolt a hazai csapat, Ilkay Gündogan lövése azonban a kapufát találta el. Ezt követően a Barcát újabb piros lap sújtotta, ezúttal a dühöngő vezetőedzőt, Xavit zavarta le a pályáról Kovács István. Az 59. percben jött az újabb hatalmas hazai hiba, ezúttal Joao Cancelo rúgta fel a 16-oson belül Dembelét, amiért 11-est kapott a PSG, a büntetőt pedig Mbappé kíméletlenül bevarrta. A párizsiak megfordították a párharcot, innentől pedig 10 emberrel borzasztóan nehéz helyzetben volt a Barcelona, amelynek a kispadjáról később még egy szakembert kiállított a bíró.

Barcelona, PSG, Bajnokok Ligája
Vitinha bombagólt lőtt, a PSG megfordította a párharcot
Fotó: AFP (Photo by FRANCK FIFE / AFP)

Nem akart beletörődni a kiesésbe a Barcelona, amely a folytatásban felpörgette a játékát és helyzetekig is jutott, Gianluigi Donnarummának is kellett egy nagyot védenie a hajrában. A 78. percben Raphinha fantasztikusan lépett ki két védő között, de a lövése már nem volt pontos. A 89. percben a brazil támadó szögletből próbálta meglepni az olasz kapus, majd egy párizsi kontra után Ter Stegen két nagy védést bemutatott, ám a kipattanóból Mbappé megint betalált, így végleg eldőlt a továbbjutás. 

A PSG 4-1-re nyert Barcelonában, az elődöntőbe pedig 6-4-es összesítéssel jutott be.

Borussia Dortmund-Atlético Madrid

Az Atlético a Dortmund elleni párharc első meccsén 2-1-re győzött hazai pályán, így egygólos előnyből várhatta a németországi visszavágót. A két csapatnak ez volt mindössze a hatodik egymás elleni mérkőzése, az előző öt találkozón három madridi és két dortmundi siker született. A hétvégén mindkét együttes győzelemmel hangolt a BL-negyeddöntő visszavágójára: a Dortmund Mönchengladbachban nyert 2-1-re, míg az Atlético odahaza verte meg 3-1-re a La Liga meglepetéscsapatát, a Gironát.

Saját közönsége előtt fölényben futballozott a Dortmund, Edin Terzic együttese a 34. percben le is dolgozta hátrányát. Mats Hummels remek passzt adott Julian Brandtnak, a német válogatott középpályás éles szögből lőtt kapura, amelybe Jan Oblak csak beleérni tudott. 

Lendületben maradt a BVB, amely öt perc múlva már a párharcot is megfordította, Ian Maatsen gyönyörűen tört be a 16-oson belülre, majd remekül lőtte ki a bal alsó sarkot.

Borussia Dortmund, Atlético Madrid, Bajnokok Ligája
Maatsen góljával megfordította a párharcot a Dortmund
Fotó: AFP (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)

A második félidőt azonnal góllal indította Diego Simeone együttese, Antoine Griezmann szöglete után a Mario Hermoso által középre fejelt labdába Hummels nagyon szerencsétlenül ért bele, és a saját kapujába lőtt. Öngóllal szépített az Atlético, a német-spanyol párharc így újra döntetlenre állt. A vendégek Angel Correa góljával a 64. percben kiegyenlítettek, ám nem sokáig álltak továbbjutásra, mert 

Niclas Füllkrug szenzációs gólt fejelt, a 74. percben pedig Marcel Sabitzer a bal alsó sarokba bombázott, így már a Dortmund állt közelebb az elődöntőhöz.

Borussia Dortmund, Atlético Madrid, Bajnokok Ligája
Füllkrug zseniális gólt fejelt Oblak kapujába
Fotó: AFP (Photo by INA FASSBENDER / AFP)

A folytatásban újabb gól már nem esett, a Dortmund egy egészen elképesztő és fordulatos, hatgólos meccsen fordította meg a párharcot, így 5-4-es összesítéssel jutott be az elődöntőbe, ahol a PSG-vel találkozik majd.


Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek