A Red Bullok taroltak az időmérő előtt

Események

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull , USA Nagydíj
Vágólapra másolva!
Az USA Nagydíj szombati szabadedzésént Verstappen és Ricciardo nyerte meg. A Mercedesek azonban titkolták a tempójukat, a legjobb idejüket a lágy gumikon érték el, a szuperlágyakon nem fejezték be rendesen a leggyorsabb körüket. Vettelnek megint váltóproblémája volt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül38 bejegyzés

A két Red Bull foglalta el a képzeletbeli első rajtsort az USA Nagydíj utolsó szabadedzésén, amelyen a csapatok az időmérőre igyekeztek felkészülni, a Mercedes azonban nem árulta el a valódi tempóját.

A szép, napsütéses, de a gumiknak kissé túl hűvös időben 1:36.766-os eredménye révén Max Verstappen volt a leggyorsabb, jóllehet, ehhez arra is szüksége volt, hogy ő tegye meg a legkésőbb, a legmelegebb és legjobban felgumizott pályán a körét a szuperlágy gumikon, miután előzőleg a közepes keverékűeket használta. Mögötte 0,266 másodperces hátránnyal a csapattársa, Daniel Ricciardo végzett, akivel korábban felváltva álltak az 1. helyen. Ricciardónak volt egy necces manővere is, amikor négy kerékkel a rázókövön előzte meg a lassan araszoló Kimi Räikkönent, kis híján összeütközve a Ferrarival.

Verstappen az edzés végén futotta a legjobb körét Forrás: AFP/2016 Getty Images/Clive Mason

Végül Räikkönen lett a 3., de már fél másodperccel lemaradva Verstappentől. A Ferrari egy kicsit erősebbnek tűnt az időmérő előtt, mint pénteken,

Sebastian Vettel számára viszont aggasztóan alakult az edzés, mert a bokszba begurulva váltóproblémákról számolt be a rádión,

és utána vissza sem tudott térni a pályára.

A Mercedesek a 4-5. helyre szorultak, ez azonban megtévesztő volt, a többiekkel ellentétben ugyanis nem a szuperlágy, hanem a 0,7-1,0 másodperccel lassabb lágy gumikon érték el a legjobb idejüket, alighanem arra játszva, hogy azokon próbáljanak majd bejutni a Q3-ba. Az edzés végén nekifutottak egy-egy gyors körnek a szuperlágy Pirelliken is, de az első szektorban elmaradtak Verstappentől. Rosberg a középsőben mindenkinél jobb részidőt ért el, aztán viszont visszatért a bokszba, míg Hamilton beragadt az egyik Sauber mögé. A Mercedesek valós tempójára így nem derült fény.

Hamilton autójában ráadásul az éjszaka folyamán – igaz, csak elővigyázatosságból – kicserélték a teljes befecskendezőrendszert,

ezért a kötelező munkastopot is meg kellett törnie a csapatnak.

Az edzésen történt pár rendhagyó incidens: Carlos Sainz kétszer is hátsó defektet kapott, felvetve a gyanút, hogy a Toro Rosso padlólemeze hozzáér a gumikhoz menet közben, Pascal Wehrlein pedig szűk 20 perc után kicsúszott a 19-es kanyarnál. A mérnöke többször nyomatékosan felszólította a rádión, hogy a túlmelegedés veszélye miatt állítsa le a motorját, ő azonban sokáig fittyet hányt az utasításra, hátha a sportbírók visszatolják az autóját a pályára. Ez nem történt meg, és az edzést pár percre meg is kellett szakítani, amíg eltávolították a Manort a bukótérből.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

18:46
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Hamarosan indul az akció

Szép napot mindenkinek! Negyedóra múlva megkezdődik az USA Nagydíj utolsó szabadedzésen, amelyen a csapatok befejezhetik a felkészülést az időmérőre. Ez izgalmasnak tűnik, mert a háromféle gumi teljesen másképp viselkedik, és az élcsapatok megpróbálhatnak a lágy keverékűvel továbbjutni a Q3-ba. Most kell majd kideríteniük, hogy ez működhet-e.

18:48
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Kvjat marad az STR-nél

A nap híre, hogy a Toro Rosso megerősítette: Danyiil Kvjat, akit a szezon közben lefokoztak a Red Bulltól, kap tőlük egy újabb esélyt, 2017-ben is náluk versenyezhet Carlos Sainz csapattársaként. Ettől fellélegezhet, mert sokáig valószínűnek tűnt, hogy az F1-es pályafutásának vége lesz.

18:52
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Javítani kellett Hamilton autóját

A BBC szerint a Mercedes tegnap este kihasználta a jokerét, és megtörte a kötelező munkastopot, hogy "elővigyázatosságból" kicserélje az üzemanyag-rendszert Lewis Hamilton autójában.

18:55
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg volt a leggyorsabb

Pénteken eleinte Hamilton uralta a pályát, minden típusú gumin őrizgetett egy 3 tized körüli előnyt Rosberggel szemben, aki azonban az időmérő-szimulációk során fordított, és ugyanennyit vert a csapattársára a szuperlágy gumikon. Kettejük közé beférkőzött Ricciardo, aki a hosszú etapokon mindenkinél simán gyorsabb volt. De vajon lehet-e esélye a Mercedesek ellen a versenyen is? Utánajártunk itt.

18:57
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Szép az idő

Viszont hűvös van, a levegő csak 17, az aszfalt 21 fokos. Ez a gumiknak elég hűvös, így nem reprezentatívak a körülmények: délután, az időmérőn valószínűleg jelentősen melegebb lesz. A szél is fontos tényező lehet.

19:01
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel az első fecske

Megkezdődött az edzés, ő hajtott ki elsőként a pályára, a nyomában Gutiérrezzel és Räikkönennel. A Ferrarinak tegnap nem volt jó napja, egyik versenyzőkük sem volt elégedett a balansszal, és Räikkönen még el is rontotta a leggyorsabb körét a szuperlágy gumikon. Most mindketten ezzel a keverékkel hajtottak ki a pályára.

19:04
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Hamiltonnak az injektorokkal volt gondja

Egy olyan motor van az autójában, amit még a spái hétvégén kapott meg. A teljes befecskendező-rendszert ki kellett cserélni, 2 órát leszámítva egész éjszaka dolgoztak rajta, a szerelői nem sokat aludtak a Sky Sports szerint. Paddy Lowe azt mondta, valószínűleg nem lett volna baj az injektorokkal, de elővigyázatosságból jobbnak látták újakat betenni. Az üzemanyag-rendszer részének számítanak, vagyis ezért nem jár rajtbüntetés.

19:05
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Lassan indul az edzés

Még csak kilencen tettek meg ellenőrző kört, mértet pedig még senki. Most épp Alonso és Ocon van kint.

19:07
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Magnussen focival melegített

Az edzés előtt ez jó koordinációs gyakorlat, Rosberg is rendszeresen alkalmazza egyébként.

19:08
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton Christoph Waltzcal beszélget

Ő vezeti körbe a színészt és barátnőjét a Mercedes garázsában, épp az autóját mutogatja nekik. Közben megvan az első mért kör, mégpedig Ocon jóvoltából: 1:41.767 a lágy gumikon.

19:10
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo az élre áll

A közepes gumikon 1:39.567-es eredményt ér el, 2,2 mp-t verve Oconra.

19:11
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

De már Verstappen vezet

A 2-3. szektorban gyorsabb volt Ricciardónál, középen fél másodpercet vert rá, és ekkora előnnyel végzett előtte. Ugyancsak a közepes Pirelliken autózott 1:39.056-ot.

19:14
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Beindult az akció végre

Egyre többen vannak a pályán. Pérez a lágy gumikon most jött fel a 2. helyre, 8 ezredet verve Ricciardóra. Ja, és íme a Hamilton autóját vizsgáló Christoph Waltz:

19:15
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Újra Ricciardo az 1.

A következő körében 55 ezredet vert Verstappenre, de közben több incidens is történt: Hülkenberg autóján nyitva van a tanksapka, Sainz pedig jobb hátsó defektet kapott. Ügyes volt, hogy megfogta a Toro Rossót, amelynek a hátulja gyorsan ki akart törni.

19:16
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen visszaveszi a vezetést

Jól eljátszadoznak a Red Bull versenyzői: a holland 28 ezreddel megelőzte Ricciardót. Mögöttük Pérez, Kvjat és Ocon van.

19:18
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

De már Räikkönen leggyorsabb

1:38.512-es időt ért el, de a szuperlágy gumikon. Ezek papíron kb. 2 másodperccel gyorsabbak a közepeseknél, Räikkönen mégis csupán 0,461 mp-t vert Verstappenre...

19:19
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Wehrlein kicsúszott

A 19-es kanyarban egészen a kavicságyig elment, bele is ragadt. Piros zászló! Räikkönen tegnap ugyanitt sodródott ki a gyors körében, de ő tovább tudott menni.

19:20
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Wehrlein nem akar kiszállni

A rádión rászóltak, hogy állítsa le a motort, de úgy tűnik, nagyon szeretné, ha a beavatkozó bírok visszatolnák a pályára. Ez nem fog összejönni, már teszik rá a darura.

19:21
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

A sorrend

20 perc után még mindig csak heten iratkoztak fel a tabellára: Räikkönen, Verstappen, Ricciardo, Pérez, Kvjat, Ocon, Wehrlein. A Manor versenyzője számára vége az edzésnek, így nem tud készülni az időmérőre sem. Kiszállt végre.

19:26
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Már Hamilton is az autójában ül

Még mindig piros zászló van, de már ő is felkészült a mai első bevetésre. Tegnap délután a pocsék fékbeállításokkal szenvedett saját bevallása miatt:

19:27
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Wehrleinnel vitatkozni kellett

Többször nyomatékosan rászóltak, hogy kapcsolja ki a motort, mert nő a hőmérséklet, de ő erősködött, hogy a bírók vissza fogják tolni. A mérnöke a végére már elég mérgesnek tűnt, mert a motor megsérülhet hűtés nélkül. Na, zöld zászló! Az edzés újraindult végre.

19:29
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Gutiérrez megelőzi Vettelt

A versenyzők megint nem bírnak magukkal, pedig ez csak egy szabadedzés. Utána meg Räikkönen, Verstappen és Vettel ment be fej-fej mellett az egyik balosba. Gutiérrez majdnem össze is ütközött Vettellel, akire rászóltak, hogy nyomja keményebben. A gumikat próbálja melegíteni.

19:31
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel átveszi a vezetést

Megint a szuperlágy gumikon 1:38.178-a ment. Räikkönen is javított, de nem eléggé: 0,160 mp-vel lemaradt.

19:33
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Folyamatosan változik a sorrend

Rosberg a lágy gumikon, 1:37.784-gyel az élre állt, de csak egy pillanatra, mert jött Ricciardo a szuperlágyakon, és 8 tizeddel még jobbat, 1:37.032-t ment. Utána Hamilton feljött a 2. helyre, szintén a lágy gumikon 0,451 mp-s hátránnyal Ricciardóhoz képest. Rosbergre 0,301 mp-t vert.

19:35
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel közelít

A szuperlágy gumikon megtett második gyors körében 1:37.894-es időt ért el, de még így is majdnem 9 tizedre van Ricciardótól. Upsz!

19:36
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

A sorrend

Most így állunk: Ricciardo, Hamilton, Rosberg, Vettel, Räikkönen, Bottas, Massa, Verstappen, Pérez, Gutiérrez, Hülkenberg, Grosjean. A két Merci a lágy gumikon érte el a legjobbját - talán azzal próbálkoznak, hogy ezeken jussanak tovább a Q2-ből.

19:40
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Az élmenők visszatértek a bokszba

Sainz viszont most jött fel a 8. helyre a szuperlágy gumikon. Érdemes megjegyezni, hogy Verstappen a 9. helyen áll, de ő még csak a közepes Pirelliken volt kint a pályán. A Haas Grosjean autójának hátsó részén ügyködik, valószínűleg a stabilizátorrudat cserélik.

19:42
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel a váltójára panaszkodik

"Ellenőrizzétek az 5-ös fokozatot, hirtelen elfogyott az erő, amikor oda váltottam" - mondja a rádión, ahogy betolják a garázsba.

19:44
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Sainz újra defektet kapott!

Ez már a második fél óra alatt... Az előbb a jobb hátsó, most a bal hátsó lyukadt ki. Nem lehet, hogy a padlólemez vagy a fékhűtő ér hozzá? Aggasztó mindenesetre. Pedig a Pirelli tegnaphoz képes még meg is emelte a kötelező minimális keréknyomást, igaz, csak elöl, 1 psi-vel.

19:47
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappen odacsap a szuperlágyakon

Most kapta meg ezeket először ma, 1:36.766-tal átvette a vezetés, mindhárom szektorban abszolút legjobb részidőt érve el. Wow! Igaz, a pályaviszonyok jobbak, mint korábban. Közben az FIA technikai ellenőre, Jo Bauer is megérkezett a Toro Rosso garázsába, hogy megvizsgálja Sainz autóját. A csapat is a padlólemez szélét nézegeti.

19:52
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

A helikopter jó közel megy a pályához

Konkrétan Räikkönen Ferrarija fölött repült, egész kis távolságból. Ilyenkor érhetetlen, hogy az FIA óckodik a kamerás drónok használatától. Ha egy helikopter esik a pályára, sokkal nagyobb bajt csinál... Közben Räikkönen feljött a 3. helyre, fél másodpercre megközelítve Verstappent, pedig a 19-es kanyarban megint lesodródott. Vettelnek nincs nyoma.

19:54
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Wehrlein újra beöltözik

A Manornak sikerült visszajuttatnia az autót a garázsba, talán még visszatérhet vele a pályára az edzés utolsó 5 percében.

19:56
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo majdnem ütközik Räikkönennel

Hajmeresztő jelenet: a pálya elején érte utol a lassan guruló Ferrart, végül a széles rázóköveken előzte meg, Räikkönennek el kellett rántania a kormányt. Wehrlein Manorjának bal első kerekét nem tudják leszedni.

19:57
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton a bokszban maradt

Csak 9 kört tett meg, és nem is jön ki újra, úgy tűnik. Rosberg viszont a szuperlágyakon kezdett meg egy kört...

19:58
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg titkolja a tempóját

Az első szektorban megint lassabb volt a Red Bullnál, a másodikban viszont abszolút legjobb részidőt ért el. De nem fejezte be a körét, visszatért a bokszba, úgyhogy nem tudjuk, mire lett volna képes. Hamilton mégis kijött.

20:00
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel a bokszban van

Lehet, hogy a váltóproblémája komolynak bizonyul? Räikkönent kiküldték a pályára.

20:02
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton marad a 4.

Az első szektorban elmaradt Verstappentől, a másodikban pedig Rosbergtől, aztán beszorult egy Sauber mögé. "Ez nagyon rossz időzítés volt, srácok" - mondja a rádión, pedig egyetlen másodperccel a leintés előtt kezdte meg a körét...

20:03
október 22, 2016
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

Köszönjük a figyelmet! Verstappen és Ricciardo nyert Räikkönen előtt, de a Mercedesek valódi tempójára nem derült fény. Hamarosan jelentkezünk az összefoglalóval, este 8-kor pedig az időmérővel is.