Társoldalunk:

Mercedes: Tartozunk Bottasnak, amiért nem előzte meg Hamiltont

2019.09.23. 10:44

Valtteri Bottas ösztöneivel teljes mértékben szembement a Mercedes azon kérése a Szingapúri Nagydíjon, hogy a finn pilóta menjen lassabban annál, ahogy tud, mert különben ő és Alex Albon is megelőzi Lewis Hamiltont. Toto Wolff hálás Bottasnak, akinek engedelmessége nélkül a csapat kevesebb pontot szerzett volna.

Felejthetőre sikerült a Mercedes Szingapúri Nagydíja, különösen az ötödik helyen végző Valtteri Bottasé, aki ennél előrébb is zárhatott volna, ha nem kell tartania magát a csapaton belüli szabályokhoz. A finn pilóta előbb cserélt kereket, mint az addigra már Charles Leclerc bokszkiállása miatt az élen haladó Lewis Hamilton, mégsem használhatta ki a friss gumi jelentette előnyt, mert azzal csapattársa két helyet is veszített volna. Toto Wolff szerint jönnek eggyel Bottasnak.

Bottasnak vissza kellett vennie a tempóból - Galéria!Forrás: AFP/Roslan Rahman

Utólag nézve világos, hogy a Mercedes rossz lóra tett a stratégiájával, és mással kellett volna próbálkoznia ahelyett, hogy minél tovább kint tartja az első helyen Lewis Hamiltont. 

Ennek a taktikának volt még egy hátulütője, mégpedig az, hogy vissza kellett fogniuk Bottast, hogy Hamilton ne a finn és a red bullos Alex Albon mögé térjen vissza a kerékcsere után. 

Toto Wolff tudja, hogy a továbbra is a világbajnoki címre hajtó Bottas engedelmességének köszönhetik, hogy egyáltalán a negyedik-ötödik helyen végezhettek. „Az elévágás erősebb volt, mint bárki gondolta, nem hiszem, hogy a Ferrari meg akarta cserélni a versenyzőit a bokszkiállásnál azzal, hogy Sebastiant hívja ki elsőnek – utalt a vörösök sokak által megkérdőjelezett húzására. – Lewis-zal kockáztattuk a pozíciónkat azzal, hogy kint tartjuk a győzelem megszerzésének érdekében. Ezért fogtuk vissza Valtterit, hogy tartsa maga mögött Albont. A csapat eredménye összességében rosszabb lett volna, ha ezt nem teszi meg,  úgyhogy ezért az eredményért tartozunk neki."

Bottas elismerte, hogy azért nem volt könnyű visszafognia magát - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Bottas helyzete némiképp Leclerc-éhez hasonló, ő is elfogadta, hogy a csapat érdekeit kellett szem előtt tartania. A finn haladt hátrébb a két autó közül az első cserénél, ilyenkor pedig az elöl haladó élvez előnyt, akkor is, ha úgy dönt, hogy később cserél a másik autónál. A finn ezzel együtt elismerte, hogy nem volt könnyű elnyomnia magában az ösztönös reakciókat és nem rámenni a végül Hamilton által megszerzett negyedik helyre. „Ha nyomtam volna neki és elévágok, akkor Albon is megtette volna ugyanezt, úgyhogy teljes mértékben látom az értelmét a dolognak, és tudom, hogy ő is megtenné ezt fordított esetben – nyilatkozta Bottas. – Biztosra fogok menni, hogy fordított helyzetben is ez történjen, és bízom benne, hogy ez is fog. Nyilván kívülről elég rosszul fest a dolog, részemről ilyen helyzetben lenni teljesen szembemegy az ösztöneimmel, hogy visszavegyek, és ne előzzem meg a csapattársam. Úgy tűnik, hogy ennek semmi értelme. Ugyanakkor ez a szabály már régóta le van fektetve csapaton belül, mióta én itt vagyok, ez mindig így volt. Ez nem Lewisért van, oda-vissza működik."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK